App voor kwetsbare mensen die hulp nodig hebben

AMERSFOORT - Wat is er aan de hand als de postbode ziet dat de post wekenlang blijft liggen? Of als de apotheek ziet dat medicijnen niet worden opgehaald? Het kunnen aanwijzingen zijn dat er iets misgaat met een kwetsbaar persoon. In Amersfoort wordt momenteel een app gemaakt om deze mensen te helpen en daarbij wordt de hulp ingeschakeld van bijvoorbeeld die postbode of apotheker.
De app is bedoeld voor mensen die de grip dreigen te verliezen op hun leven, zo vertelde projectleider Alette Janssen van Twijnstra Gudde vanochtend op Radio M Utrecht. "Deze mensen hebben vaak op het eerste oog geen of nauwelijks iemand die naar ze omkijkt. Dus het netwerk dat ze zelf wel hebben moet gewoon zo goed mogelijk benut worden."

SEINTJE

Gebruikers van de app zouden zelf invloed moeten hebben op wie er een seintje kan geven als het niet goed met ze gaat. "Het idee is dat de cliënt aanwijst wie er in zijn netwerk zitten en wie een oogje in het zeil kan houden, zodat het goed blijft gaan met de cliënt. Dus dat kan de postbode zijn, maar ook de apotheek, of de melkboer", aldus Janssen.
Het idee is volgens Janssen dat de cliënt deze mensen zelf uitkiest. "De mensen in het netwerk kunnen dan via de app melden dat er iets aan de hand is met de cliënt."

ONTWIKKELFASE

De app is nog steeds in de ontwikkelfase. Dus er wordt nog over nagedacht wat er uiteindelijk met alle informatie gaat gebeuren, zodat de gebruiker ook geholpen kan worden.
In Amersfoort praten vandaag onder meer de onderzoekers, ervaringsdeskundigen en de gemeente over de verdere ontwikkeling van de app.

"Via de app kan kan een verdachte situatie gemeld worden"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.