Grebbeberg Masters: sporten met en voor gewonde militairen

RHENEN - Bijna vijftienhonderd militairen bedwingen vandaag de Grebbeberg bij Rhenen. Ze fietsen en rennen om geld in te zamelen voor het thuisfront van Nederlandse veteranen.
Het is de vijfde keer dat de Grebbeberg Masters gehouden worden. Het evenement is niet alleen voor maar ook met gewondgeraakte militairen. Daarnaast doen er verschillende andere teams mee, zoals een team van de gemeente Rhenen met daarin onder andere de burgemeester.

GOED DOEL

Het geld dat wordt opgehaald met het evenement gaat naar twee goede doelen. Dit jaar zijn dat de familiekamer van het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht en de Stichting Mount 13.
De familiekamer is een initiatief van Vereniging De Gewonde Soldaat. In het Centraal Militair Hospitaal worden gewonde militairen opgevangen die terugkeren uit een uitzendgebied. "Hier kunnen familieleden van gewonde militairen verblijven, die bijvoorbeeld in Groningen of Maastricht wonen", zo vertelde de organisatie vanochtend op Radio M Utrecht.
Stichting Mount 13 zet zich in voor partners en kinderen van gesneuvelde militairen. De organisatie gebruikt het geld om deze familieleden een onvergetelijk weekend te bezorgen.

HOGE PRIJS

"Militairen worden uitgezonden naar verre landen om daar te werken aan vrede en veiligheid. Deze gewonde militairen hebben een hele hoge prijs betaald voor de vrede en veiligheid", zegt Utrechtse Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot van het CDA.
Volgens Bruins Slot is het daarom belangrijk om te werken aan de erkenning, waardering en ondersteuning van deze militairen. "Omdat zij eigenlijk hun leven lang zowel psychisch als ook lichamelijk verwond kunnen zijn."

INVICTUS GAMES

Mede daarom hoopt het Kamerlid dat in 2020 de
in Nederland gehouden worden. "Deze wereldspelen voor oud-militairen laten eigenlijk de veerkracht van militairen zien. Hoe zij na zware psychische en lichamelijke verwondingen weer de weg terug vinden. En het brengt ook een breder begrip voor de familie."
Onlangs stemde de Tweede Kamer er unaniem mee in om te onderzoeken of de Invictus Games naar Nederland kunnen komen.

CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot over de Grebbeberg Masters
Verslaggever Robert-Jan Booij op Radio M Utrecht live vanuit Rhenen (I)
Verslaggever Robert-Jan Booij op Radio M Utrecht live vanuit Rhenen (II)
"Als het niet goed afloopt hebben we de verantwoordelijkheid om voor de gewonden te zorgen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.