IJs van Hans al bijna 40 jaar op Jaarmarkt Vinkeveen

VINKEVEEN - Hij is 78 jaar, staat al 39 jaar op de Jaarmarkt Vinkeveen en staat vandaag opnieuw acht uur ijsjes te verkopen. "Je kent iedereen. En nooit geen problemen. Lekker toch. Ik heb m'n hele leven niet anders gedaan. Je blijft er jong bij."
Hans verkocht jarenlang patat in Uithoorn, zijn woonplaats. Zijn oude bus, een Bedford, is al 48 jaar zijn trouwe reisgenoot. "Hij is al rond gegaan. De teller staat weer op nul. En er staan mijlen op." Inmiddels is het warme vet verruild voor softijs en schepijs.

PAALZITTEN

Hans staat met zijn bijzondere ijsbus tussen 120 kramen in Vinkeveen. Voor de Jaarmarkt gaan volgend jaar 40 kaarsjes op de taart. Maar Vinkeveen heeft een lange traditie van evenementen in de zomer. Dat begon met paalzitten, groeide uit tot een feestweek en nu is alleen de Jaarmarkt nog over. Organisator Jack Hoogenboom: "Op een gegeven moment zaten ze 112 uur op zo'n paal. Waar eindigt dat?"
En dus is de markt overgebleven. Om 08.00 uur gaan de marktkooplui opbouwen en vanaf 10.00 uur zijn bezoekers welkom, tot 21.00 uur 's avonds.
IJsverkoper Hans is iets voor tienen het terrein op met zijn ijsbus. Hij heeft weinig tijd nodig: "Ik heb alleen een aggregaatje bij me." Elk jaar staat hij op dezelfde plek en het is al jaren hetzelfde. "Het is zeer goed in Vinkeveen. Nooit niks aan de hand. Geen heibel. Bij mooi weer is het gewoon druk en gezellig!" Helaas wordt er veel regen voorspeld voor vandaag, dus is het de vraag wie er zin heeft in een ijsje.
Onze presentator Marco Geijtenbeek is vandaag op de Jaarmarkt Vinkeveen. Het programma UIT! is zondagavond te zien op RTV Utrecht. Bij dit artikel ziet u alvast oude beelden van de Jaarmarkt van Hans van Swieten.
Ook Jos van Heerden besteedt in zijn programma De Goedemiddag Zomertoer aandacht aan de Vinkeveense jaarmarkt. De radio-uitzending is van 15.00 tot 17.00 uur te beluisteren op Radio M.

De Jaarmarkt Vinkeveen door de jaren heen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.