Satelliet met Utrechts tintje gaat wereldwijd luchtkwaliteit in beeld brengen

DE BILT - De Sentinel-5P satelliet, met in het hart het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi, is klaar om gelanceerd te worden. Vanuit de ruimte gaat Tropomi wereldwijd de luchtkwaliteit en verspreiding van broeikasgassen in beeld brengen.
Tropomi is ontwikkeld door het Airbus Defence and Space Netherlands en staat onder de wetenschappelijke leiding van het Utrechtse SRON en het KNMI in De Bilt.
Volgens Pepijn Veefkind van het KNMI is er grote behoefte aan de data die Tropomi gaat leveren. "Met eerdere satellietmetingen hebben we kunnen aantonen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit boven verstedelijkte gebieden in de wereld, zoals West-Europa en het Oosten van China."
BROEIKASGASSEN
De preciezere waarnemingen van Tropomi moeten een belangrijke bijdrage gaan leveren door nog preciezere waarnemingen te leveren. Zo gaat het apparaat in beeld brengen hoe broeikasgassen zich verspreiden door de atmosfeer.
Veefkind: "Een gas als methaan, bijvoorbeeld, komt minder voor in de atmosfeer dan koolstofdioxide, maar heeft een veel sterkere broeikaswerking. Tropomi gaat laten zien waar het vandaag komt en waar het naartoe gaat."
De Nederlandse overheid investeerde bij elkaar zo'n tachtig miljoen euro in de ontwikkeling van het ruimtevaartuig.
LEVENSWERK
Het hightechproject is het levenswerk van veel betrokken ingenieurs. "Hier komt Hollandse high tech en vele jaren toewijding van een hecht team van specialisten samen. Dat zo'n project echt klaar is voor lancering, dat maak je als ruimtevaartingenieur in je loopbaan niet zo heel vaak mee", zegt Sytze Kampen van Airbus.
Eind september wordt de satelliet door een Russische raket in een baan rond de aarde gebracht. Meer weten over hoe Tropomi werkt? Kijk dan dit filmpje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.