Grote zorgen om zwanensterfte rond vijver Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Bewoners van de wijk Batau-Noord in Nieuwegein maken zich grote zorgen om de zwanensterfte bij de Rendierweide in Nieuwegein. Daar zijn de laatste tijd meerdere zwanen, maar ook eenden doodgegaan.
Het CDA in Nieuwegein wil opheldering over de situatie bij de Rendierweide. Volgens de fractie zijn er al meerdere dieren overleden door de slechte kwaliteit van het water daar. Mogelijk is er sprake van botulisme in het water.
Uit voorzorg heeft een buurtbewoner vanochtend twee levende zwanen uit het water gehaald en naar een dierenarts gebracht om te kijken of ze nog te redden zijn.

VEILIGHEID

Buurtbewoners zijn vooral bezorgd omdat kinderen er in het water spelen. Ook stinkt het vaak rondom het water. Eigenaren van honden en ouders van kinderen willen volgens het CDA weten of het water überhaupt veilig is.
"Het gaat erom dat daar gewoon vanalles doodgaat en ronddrijft en dat dat smerig is in een verder prachtig stukje van de wijk. Het is zo vreselijk akelig om zwanen te zien verzuipen en al die dode beesten daar te zien", zegt Renée Blom van het CDA.
Het CDA in Nieuwegein wil dat de gemeente bij langdurig warm weer inwoners informeert over wat ze moeten doen als ze dieren in nood vinden.

ONDERZOEK

Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat weten dat er onderzoek plaatsvindt naar de situatie rond de vijver. Zo zijn er vanochtend twee dode zwanen opgehaald, deze zijn naar Lelystad gebracht voor verder onderzoek.
In overleg met de gemeente zijn er daarnaast borden geplaatst bij het water. Het waterschap adviseert om niet het water in te gaan. Ook luidt het advies om de dieren in het water niet te voeden. "Dit trekt namelijk vogels aan, die poepen weer in het water en dat onttrekt zuurstof aan het water."
Verder onderzoekt het waterschap of de doorstroom van het water goed is. Volgens het Hoogheemraadschap lijkt die echter voldoende in orde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.