Blinde reizigers hekelen slechte informatievoorziening Utrecht CS

© RTV Utrecht/Kees Hoogendijk
UTRECHT - Blinden en slechtzienden zijn niet blij met de gemeente Utrecht. De gemeente heeft een halfjaar geleden toegezegd het busstation duidelijker te maken voor blinden - een belofte die tot nu toe nog niet is nagekomen.
RTV Utrecht-verslaggever Kees Hoogendijk nam vanochtend de proef op de som met Jos Sprenkels, die zo goed als blind is. "Voor blinde reizigers die het station niet kennen, is het lastig. Ik weet gelukkig precies waar ik moet zijn op het station, anders kwam ik nergens."
Met de veiligheid is het voor de benadeelde groep inmiddels wat beter gesteld. De gevaarlijke situatie van een jaar geleden, waarbij de geleidetegels heel dicht tegen de rand van het buspad aanlagen, is meteen opgelost. "Ik voel me als reiziger op zich wel veilig", erkent Sprenkels.

INFORMATIEVOORZIENING

Het probleem zit hem volgens Sprenkels met name in het gebrek aan informatievoorzieningen. "Wat ik erg belangrijk vind, is voorspelbaarheid. Wat je op de ene plek verwacht, moet op de andere van de OV-terminal ook kunnen verwachten. Maar de informatie over waar en hoe je kunt opstappen ontbreekt."
Problemen in de informatievoorziening zijn volgens Sprenkels onder andere de onduidelijke intonatie van het stemkastje, lastige afkortingen en bijvoorbeeld een blindegeleideplaatje op de lift, zodat blinden weten naar welk platform ze gaan.

PRORAIL

"Binnen de incheckpoortjes is alles duidelijk. ProRail heeft de informatievoorziening op orde, maar daarbuiten is het lastig. De gemeente krijgt het maar niet voor elkaar om het voor ons te regelen."

REACTIE GEMEENTE

De gemeente zegt dat al enkele verbeteringen zijn doorgevoerd. "Voorbeeld hiervan is het verleggen van de strook geribbelde tegels, zodat deze minder dicht langs de rijbaan loopt. Ook is gezorgd voor instapmarkering. Andere verbeteringen staan nog op de planning."
"Overigens is het ontwerp van het busstation uitgebreid besproken in een speciaal overleg over toegankelijkheid met belangengroepen. Hierin zitten meerdere organen, waaronder vertegenwoordigers van blinden en slechtzienden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.