Nieuwe behandeling tegen apneu in St. Antonius

NIEUWEGEIN - Het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein is begonnen met een nieuwe behandelmethode voor mensen die lijden aan slaap-apneu. Dat gaat met een zogenoemde tongzenuwstimulator, een kastje dat wat weg heeft van een pacemaker.
Het Sint Antonius is samen met het OLVG in Amsterdam het enige ziekenhuis in Nederland dat de mogelijkheden heeft om het kleine kastje bij patiënten te implanteren. De behandeling wordt vergoed uit het basispakket.
Bij mensen met apneu valt hun ademhaling regelmatig stil tijdens de slaap. Ze schrikken dan wakker. Dat leidt uiteraard tot vermoeidheid, maar het kan ook allerlei andere klachten veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten en schildklierstoornissen.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders lijden eraan. Apneu wordt nu behandeld met hulpmiddelen zoals een mondbeugel of een gezichtsmasker, maar dat werkt niet altijd.

ELEKTRODEN

De tongzenuwstimulator is een apparaatje zo groot als een doosje lucifers. Er zitten twee draden aan vast, met aan beide uiteinden een elektrode. Zodra de ademhaling dreigt stil te vallen doordat de tong te ver terugzakt in de keel, krijgt de tongzenuw een lichte prikkel. Hierdoor gaat de tong automatisch naar voren.
"'Inmiddels hebben we hier twaalf patiënten mee geholpen en de resultaten zijn goed", vertelt KNO-arts Marcel Copper van het Sint Antonius. Om geen valse verwachtingen te wekken, zegt Copper wel dat de techniek nog niet voor elke patiënt met slaapapneu geschikt is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.