Rechtszaak Sara Glatt werpt vraag op: is ibogaïne gevaarlijk?

KOCKENGEN - Natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen verschijnt vandaag opnieuw voor de rechter. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een Zweedse vrouw. Glatt zou de vrouw met het middel ibogaïne hebben behandeld, een hallucinerende drug. De rechtszaak werpt de vraag op hoe gevaarlijk ibogaïne is. Wetenschappelijke informatie over het middel is er namelijk bijna niet.
In 2014 werd Glatt al eens veroordeeld nadat ze zo'n 780 patiënten met ibogaïne had behandeld. Ze is nooit schuldig bevonden voor het overlijden van een aantal van hen, maar wel verweet de rechter haar nalatigheid en staat volgens de rechtbank vast dat een Belg door haar therapie een hartaanval kreeg en een deel van zijn gezichtsvermogen verloor.

WEST-AFRIKA

"Er zijn West-Afrikaanse landen zoals Kameroen en Gabon waar ibogaïne in het wild voorkomt", vertelt verslavingsarts Maarten Belgers, die sinds kort onderzoek doet naar het middel. "Het zit in de bast van de wortel van een plant die daar in het wild groeit. Vermoedelijk heeft die plant dat ontwikkeld om zich te beschermen tegen schimmel."
Mensen in West-Afrika dachten baat te hebben bij ibogaïne, vertelt Belgers. "Als je het in een lage dosering gebruikt, zorgt het ervoor dat je minder behoefte hebt aan slaap en minder snel honger hebt. Maar mensen in West-Afrika gebruikten het ook tijdens rituelen, om bijvoorbeeld contact te maken met hun voorvaderen."

VERSLAVINGSZORG

In de jaren zestig kreeg ibogaïne ook bekendheid in de verslavingszorg. Een Amerikaanse man die verslaafd was aan heroïne, dacht dat het middel hem kon helpen bij het afkicken. "Hij gebruikte ibogaïne en kreeg een hallucinerende trip. In die tussentijd gebruikte hij geen heroïne en een dag later, toen hij uit die hallucinerende trip kwam, merkte hij dat hij geen onthoudingsklachten van de heroïne had."
De keerzijde is dat mensen ook hartritmestoornissen kunnen krijgen als ze de drug gebruiken. Maar omdat het middel in Nederland niet verboden is, kon natuurgenezeres Glatt het gewoon gebruiken. Dat liep begin dit jaar fataal af, zo maakte het OM vorige week bekend.
Belgers is blij dat er nu eindelijk wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar ibogaïne. Volgens hem gaan er veel verschillende verhalen de ronde over het middel. "Het gaat verschillende kanten uit, van mensen die het roemen als een goed middel met potentie, tot de rapporten die melden dat je er aan kunt overlijden."

RECHTSZAAK

Sara Glatt wordt onder meer verdacht van doodslag in de zaak rond de dood van de Zweedse vrouw die overleed na een behandeling met ibogaïne. Tegen een tweede verdachte is een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd.
In de rechtbank van Utrecht wordt de zaak vandaag nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een pro-formazitting, waarbij een advocaat bijvoorbeeld nog bepaalde onderzoekswensen kan indienen.

Sara Glatt opnieuw voor de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.