Hoe heftig zijn ontgroeningen nog in Utrecht?

UTRECHT - Nu de Utrechtse introductiedagen voorbij zijn, begint deze week bij veel studentenverenigingen de beruchte ontgroening. Nieuwe leden maken daarbij kennis met het verenigingsleven en dat betekent in veel gevallen afzien.
De eerste berichten over ontgroeningen stammen al uit de zeventiende eeuw. Aspirant-leden moesten ook toen al bewijzen dat ze het lidmaatschap van de vereniging waard zijn. De ontgroeningen gaan traditiegetrouw gepaard met ontberingen, vernederingen en verbaal, maar soms ook fysiek geweld.

UTRECHTSE EXCESSEN

Vorig jaar was er nog veel te doen over een geweldsincident bij studentenvereniging Vindicat in Groningen, maar ook in Utrecht zijn er verschillende excessen geweest tijdens ontgroeningen. In 1965 kwam bijvoorbeeld een student van Tres Faciunt Collegium om het leven door de zogenoemde roetkapaffaire. Hij kreeg tijdens zijn ontgroening een roetkap opgezet, die niet was behandeld met steenkoolroet maar met petroleumroet. Het aspirant-lid stikte.
In 2002 besloot de Universiteit Utrecht de subsidie aan studentenvereniging Veritas te stoppen. Eerstejaars studenten vielen flauw, kregen poep in het haar gesmeerd, moesten levertraan slikken en kregen bruistabletten toegediend zodat ze gingen schuimbekken. Volgens een onderzoek van de universiteit was er sprake van geestelijke en lichamelijke uitputting.
Om dit soort excessen te voorkomen, is er sinds 2003 een speciale adviescommissie die afspraken maakt met de verenigingen, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht.

BRUG SLAAN

"We zijn een soort aanlegsteiger in zee die een brug slaat tussen de studentenvereniging en de universiteit en hogeschool", zegt Hein ter Linden, voorzitter van de adviescommissie introductietijd. "Samen met de verenigingen lopen we de programma's nauwgezet door om te kijken of het voor iedereen gezellig is."
Vorig jaar klonk er nog stevige kritiek op de ontgroening bij Veritas. Daar zouden volgens het AD aspirant-leden zijn flauwgevallen en veel te zwaar zijn vernederd.
Toch is het aantal incidenten volgens Ter Linden de laatste jaren laag. "We hoeven vrijwel niets aan te passen in de programma's van de verenigingen. Die zijn inmiddels heel goed samengesteld en vastgelegd."

CONTROLE

De adviescommissie geeft toe dat het tijdens de ontgroeningen niet alles kan controleren. "We staan er niet bij als een politieagent, maar vanuit de verenigingen zijn er genoeg volwassen en verstandige mensen die dit wel doen. Wij adviseren de universiteit en hogeschool over de zwaarte van eventuele overtredingen. Vervolgens kunnen zij daar actie op ondernemen."
En wat nou als een aspirant-lid bijvoorbeeld moet kiezen tussen het opeten van een bak mayonaise of de bak mayonaise of zijn hoofd zetten? "Dat zouden we niet goedkeuren. Voedselverspilling is maatschappelijk niet aanvaardbaar. Dit is ook niet de stijl die studenten zouden moeten hanteren", aldus Ter Linden.
Meer weten over ontgroeningen? Het programma De Kwestie op RTV Utrecht wijdde er vorig jaar nog een uitzending aan.

De adviescommissie over ontgroeningen in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.