Jesse-documentaire ook niet in Utrechtse bioscoop

UTRECHT - De première van de documentaire over Jesse Klaver volgende week zondag gaat niet door. De film zou voor genodigden voor het eerst te zien zijn in de Utrechtse bioscoop Rembrandt, maar de vertoning is geschrapt na alle commotie over de maker van de film. Vanmiddag werd al bekend dat de documentaire niet op televisie uitgezonden gaat worden.
Op de film kwam veel kritiek, omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne. Coproducent BNNVARA heeft daarom besloten om de documentaire niet uit te zenden. "Ik ben de afgelopen dagen zelf tot de conclusie gekomen dat ik me kan voorstellen dat er twijfel over onze journalistieke onafhankelijkheid ontstaat", zei omroepdirecteur Gerard Timmer.

ONAFHANKELIJK

De omroep liet eerder nog weten dat met de documentaire de onafhankelijke positie bleef gewaarborgd. "BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over de onafhankelijkheid van BNNVARA en de NPO geen enkele twijfel mag bestaan."
BNNVARA had naar eigen zeggen diverse voorwaarden gesteld. Zo had de omroep al het ruwe materiaal en mocht de filmmaker geen beperkingen opleggen bij de montage. Ook GroenLinks mocht zich daar niet mee bemoeien.

DUBBELROL

De omroep had "de volledige eindredactionele verantwoordelijkheid en Boink maakte aan het begin van de documentaire bekend welke dubbelrol hij heeft gespeeld. BNNVARA zei vrijdag nog dat al die afspraken zijn nagekomen, zodat de documentaire op 4 september uitgezonden kon worden.
GroenLinks vindt het jammer dat BNNVARA de documentaire over partijleider Jesse Klaver toch niet wil uitzenden. De partij noemt het besluit "opmerkelijk", omdat de omroep "zelf opdracht heeft gegeven voor het maken van deze documentaire".

ONBEGRIP

De producent van de documentaire 'Jesse', over GroenLinks-leider Klaver, begrijpt niet dat BNNVARA zich heeft bedacht en de film niet meer wil uitzenden. "We hebben een film gemaakt die de omroep goed kan uitzenden", zegt Janneke Doolaard van productiehuis Doxy.
Doolaard zag met lede ogen aan dat de kritiek op de documentaire de afgelopen dagen "vooral uit rechtse hoek" aanzwol. Die kritiek kreeg "een beetje de trekken van een hetze. En dat over een film die nog niemand heeft gezien.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.