Vrijwillige 55-plussers voor de klas is een succes

UTRECHT - Een Utrechts schoolproject waarbij 55-plussers elke week een paar uur voor de klas staan om te helpen, blijkt een succes. Het aantal scholen dat meedoet aan het project 'Leergaloos' is in een jaar tijd gestegen van drie naar vijftien.
"De 55-plussers geven geen les, maar helpen mee in de klas", vertelt initiatiefnemer Jennet Boon. "We proberen zo veel mogelijk wat ze in de klas doen af te stemmen op de dingen waar ze zelf affiniteit mee hebben. Dit kan zijn: helpen bij lezen, spelling, maar ook handvaardigheid of activiteiten in de moestuin."

GENERATIES VERBINDEN

Volgens Boon vinden kinderen het fantastisch. "Het idee is om generaties te verbinden met elkaar. De meeste senioren draaien mee op een school in hun eigen buurt, dus ze leren de kinderen in hun wijk kennen."
Ook voor het overbrengen van kennis is een 55-plusser voor de klas interessant. "Als er bijvoorbeeld een project over de oorlog is, kan het interessant zijn om van een oudere te horen waar je dan mee te maken hebt. Dan is er toch iemand in de klas aanwezig met veel levenservaring."
Het idee is komen overwaaien uit Zwitserland, daar is het volgens Boon een groot succes.

Jennet Boon over het schoolproject 'Leergaloos'.
Project Leergaloos op de Cleophasschool

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.