"Veiligheid Sint-Maarten redelijk op orde"

DOORN/PROVINCIE UTRECHT - In de meer bewoonde gebieden van Sint-Maarten is de openbare orde nu redelijk gewaarborgd. Dat zei kolonel der mariniers Jarst de Jong in een uitzending van UVandaag. De wanorde heerst nu vooral nog in de moeilijk bereikbare gebieden.
Mariniers uit Doorn zijn vertrokken naar Sint-Maarten om te gaan helpen in het getroffen rampgebied. De ravage op het eiland is enorm nadat orkaan Irma daar huishield. De mariniers zijn ingevlogen om de infrastructuur weer in orde te krijgen en om de orde te handhaven. Er was sprake van plunderingen en er zijn schoten gelost, maar volgens de kolonel is de situatie nu aan het verbeteren. Nederlandse militairen zijn in verband met de onrust zichtbaar aanwezig op belangrijke punten.

VEILIG

"Helemaal veilig is het niet, anders zouden we daar niet zijn om de orde en veiligheid te bewaken. Dit zagen we in 1995 en 1998 trouwens ook (tijdens eerdere orkanen - red.). Het is toch een fenomeen wat zich steeds herhaalt. Op het moment dat mensen in zo'n situatie terechtkomen, geen voedsel en geen water hebben, gaan ze toch op pad. Daarnaast heb je natuurlijk ook de normale criminelen die denken hier een slaatje uit te kunnen slaan", aldus kolonel De Jong.

VOLGENDE ORKAAN

Zaterdag krijgt het eiland weer te maken met een orkaan. De meeste wind van orkaan José wordt daar aan het eind van de nacht verwacht. Het oog van de orkaan die inmiddels categorie 4 heeft bereikt, komt niet in de buurt. Sint-Maarten staat windkracht 8 te wachten, maar het gebied is zo zwaar getroffen dat zulke winden al een probleem zijn.
"Dan is het echt zaak dat iedereen binnen blijft", zegt kolonel De Jong. "Die golfplaten, dat zijn scheermesjes die overal dwars doorheen gaan. Het is erg belangrijk dat mensen bescherming zoeken en niet buiten op straat blijven."

EERSTE BOOT

Zijn manschappen zullen in ieder geval op het eiland blijven en niet met de eerste boot weer vertrekken, zoals al is gesuggereerd, zegt De Jong. "De manschappen zullen gewoon shelter zoeken, net als de bewoners dat zullen doen. En op het moment dat de storm weer voorbij is zullen ze weer naar buiten gaan om hun werk weer te doen. Maar laten we hopen dat deze storm het eiland voorbij zal razen en dat de schade beperkt zal blijven."
De schade op het eiland is nu al enorm. Volgens schattingen is zo'n 70 procent van de infrastructuur beschadigd. Op het eiland zijn voor zover bekend twee doden gevallen en 43 mensen gewond geraakt. Een van de dodelijke slachtoffers is tijdens de orkaan waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven, zei minister Ronald Plasterk.

UVandaag met kolonel De Jong.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.