Olga Commandeur brengt Utrechtse ouderen in beweging

UTRECHT - Presentatrice Olga Commandeur, bekend van het tv-programma Nederland in Beweging, heeft in Utrecht bij zorgcentrum Swellengrebel de 'beweegweek' geopend. Ze deed dat door ouderen in het centrum een les in bewegen te geven.
In de themaweek worden allerlei activiteiten georganiseerd om ouderen op het belang van bewegen te wijzen. "Elke beweging telt", stelt Commandeur. Tijdens de beweegles legde ze de bewoners uit hoe bewegen een positief effect heeft op spieren, botten, hart en hersenen.

SOEPEL

Veel bewoners van Swellengrebel zijn slecht ter been of zitten in een rolstoel. Toch kunnen ook deze mensen nog blijven bewegen, zegt José van de Pol, initiatiefnemer van de beweegweek. "Mensen zitten hier veel, dus doen we oefeningen met de armen, de schouders en de nek. Zo blijf je soepel."
Gerda Ietswaard is een van de deelnemers van de beweegles. Ze volgt elke week een vergelijkbare les. "Je merkt dat in je doen en laten in huis", zegt Ietswaard. "Met je bed uitkomen of koken, dat gaat dan soepeler."

GELUKSHORMOON

Bewegen heeft niet alleen een positief effect op je lijf, maar ook op je geest, zegt Commandeur. Ze vertelt de deelnemers dat ze er een gelukshormoon mee aanmaken. "Ook als je geen zin had, denk je achteraf altijd: Hè, wat voel ik me nou lekker", zegt Commandeur. "Dat komt door een stofje dat vrij komt in je hersenen: endorfine."
In beweging blijven zorgt bovendien voor sociale contacten. "Als je niet meer kan bewegen, dan kom je nergens meer", stelt Commandeur. "Dan wordt je leefwereld heel klein." Deelneemster Gerda Ietswaard is het daar mee eens. "Na de les drinken we samen een kop thee en gaan we voldaan terug naar onze kamer."

Olga Commandeur op Radio M Utrecht over de beweegweek
Olga Commandeur opent beweegweek in Swellengrebel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.