Nationale actiedag: Utrechters helpen slachtoffers Sint-Maarten

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag is de nationale actiedag om geld in te zamelen voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten. Radio- en televisiezenders staan de hele dag in het teken van de desastreuze gevolgen van het natuurgeweld op het eiland. RTV Utrecht besteedt aandacht aan Utrechters die acties op touw hebben gezet.
Zo pakken de leerlingen van de Utrechtse basisschool De Regenboog flink uit om de slachtoffers te helpen. Ze zamelen lege flessen in en meester Arie is bereid om zijn haar voor het goede doel te laten millimeteren. De kinderen gaan ook nagels lakken en ouders kunnen een kaartje kopen voor een voetbalwedstrijd tussen twee klassen.

RAD VAN AVONTUUR

De leerlingenraad van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede roept alle leerlingen op om geld te doneren. De school zorgt ervoor dat het geld bij het Rode Kruis terechtkomt. De jongeren van Crespon KPJ in Harmelen doneren de opbrengst van hun rad van avontuur vanavond aan de slachtoffers van Sint-Maarten.
Er zijn ook veel acties aangekondigd, die niet vandaag maar op een ander tijdstip geld moeten opleveren. De Utrechtse tuinvereniging bij de Oostbroekselaan organiseert bijvoorbeeld morgen een borrel, waarvan de opbrengst naar Sint-Maarten gaat. De organisatie van een voor volgende week al gepland Caribisch themafeest in Utrecht gaat dat ook doen.

VOEDSEL

De opbrengst van de meeste acties gaat naar het Rode Kruis, dat betrokken is bij de nationale actiedag. "Orkaan Irma heeft Sint-Maarten bijna helemaal verwoest", zegt de hulporganisatie. "Huizen staan niet meer overeind, voedsel en water is nauwelijks verkrijgbaar. De wanhoop is te lezen op de gezichten van de mensen. Hoe meer mensen
, hoe beter. Met het ingezamelde geld kopen we voedsel en onderdak voor de mensen die dat nu zo hard nodig hebben."
Sommige Utrechters zamelen juist geld in voor andere doelen, zoals honkballer Remian Denis. Bij zijn club BSC?Quick in Amersfoort kunnen spullen worden gebracht voor stichting Make St. Maarten Great Again. Veel familie van hem woont op het getroffen eiland en hij is daarom op zoek naar onder meer verzorgingsspullen, tandpasta en deodorant. Hij komt er vanavond over praten in UVandaag.

GRATIS TERUGREIS

De nationale actie voor giro 5125 wordt uitgezonden vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Treinreizigers die daarbij aanwezig willen zijn worden door de Nederlandse Spoorwegen beloond met een gratis terugreis.
Tot gisteren was er 4,3 miljoen euro aan donaties binnengekomen. De actie van vandaag wordt rond 22.00 uur afgesloten.
Wie foto's heeft van acties in de regio kan ze sturen naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Verslaggever Robert Jan Booij op basisschool De Regenboog.
Baisschool De Regenboog in actie voor St. Maarten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.