Cel en beroepsverbod geëist tegen fysiotherapeut na ontucht met patiënten

UTRECHT - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de Utrechtse fysiotherapeut Joop van G. de cel in vanwege ontucht met twee patiënten. Vandaag stond hij voor de rechter.
Het ontucht vond een paar jaar geleden plaats. Van G. zei dat de seksuele handelingen nodig waren voor de behandeling. Hij erkent inmiddels dat dat niet klopte, dat hij te ver is gegaan en dat hij de vrouwen heeft aangeraakt waar hij ze niet had mogen aanraken.

RELATIE

Met de patiënten dacht hij een
te hebben. Een van hen zou ook buiten de behandelingen zijn langsgekomen.
"Ik dacht dat het duidelijk was. Ik zie nu dat het niet zo was", zei hij vandaag. "Het kan niet, ik zat in een modus. De praktijk liep niet. Ze zeiden dat ze me vertrouwden. Ik vatte signalen verkeerd op."

ZORGEN

Volgens verslaggever Mark van der Wel
de fysiotherapeut tijdens de zitting, zo erg dat de rechter zich zorgen over hem maakte. Voorgesteld werd om even te stoppen, maar dat vond Van G. niet nodig.
Hij zou na het ontucht de vrouwen hebben gestalkt. De fysiotherapeut stuurde emails onder een valse naam, sprak voicemails in en belde bij een van de vrouwen aan terwijl hij "ik weet dat je thuis bent, doe open" riep. Van G. zei vandaag dat hij hen alleen wilde vertellen dat het voor hem klaar was.

DEPRESSIEF

Volgens de psycholoog was Van G. depressief tijdens de stalking. Hij heeft narcistische problemen, maar geen stoornis. De fysiotherapeut krijgt inmiddels behandelingen.
Tijdens het verhaal van de psycholoog barstte Van G. in huilen uit. "Het spijt me verschrikkelijk, dat het zo gelopen is." Ook wil hij een schadevergoeding betalen.

SLACHTOFFERVERKLARING

Ook de slachtoffers kwamen aan het woord. "Joop wist hoe ik met mijn vrouw zijn in contact moest komen", zei een van hen. "Ik was hem dankbaar, want hij nam risico. Hij sloopte het besef van gezonde grenzen."
Ze is naar de politie gegaan omdat ze bang was dat Joop haar gezin iets aan zou doen. Ze voelt zich onveilig en vertrouwt hulpverleners niet meer. "Dit staat mijn herstel in de weg. Ik lijd aan PTSS."

EIS

Het Openbaar Ministerie eiste twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Daarnaast zou Van G. een beroepsverbod moeten krijgen en een nieuwe verplichte behandeling.
Het is niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.