Restaurateurs aan de slag met Domtoren

UTRECHT - De restauratie van de Domtoren in Utrecht gaat vandaag een nieuwe fase in. Komende weken brengen restaurateurs in kaart wat de exacte onderhoudsstatus van de toren is. Dit is nodig om te bepalen wat er precies moet gebeuren en hoeveel geld daarvoor nodig is.
Tijdens eerdere inspecties werd duidelijk dat de Domtoren toe is aan een grondige onderhoudsbeurt. De constructieve toestand van de toren is goed, maar het voegwerk moet nodig worden aangepakt. Daarnaast is het natuursteen op verschillende plaatsen aan vervanging toe. Ook krijgt het ijzerwerk een grote beurt. Door het wegvallen van het voegwerk zijn deze onderdelen gaan roesten.
Het onderzoek naar de Domtoren zou vorige week al starten, maar door het slechte weer werd dit met een week uitgesteld.

ONDERZOEK

Eerst start het onderzoek naar het onderste gedeelte van de Domtoren. Onderzoekers gebruiken hiervoor de grootste en zwaarste hijskraan die er beschikbaar is, met een reikwijdte van 88 meter.
Het bovenste gedeelte vanaf 70 meter, de zogenoemde lantaarn, is vanaf volgende week aan de beurt. Dit deel komt tot 95 meter hoogte in de steigers te staan, zodat restaurateurs makkelijk bij alle plekken kunnen komen. Maar de stellage is ook voor de veiligheid. "De bovenkant is zó beschadigd dat er stenen naar beneden kunnen vallen. De steigers vangen die dan op", aldus restaurateur Erik Jan Brans.

MAATWERK

Onderzoekers moeten heel secuur te werk gaan. "Al het werk gebeurt met de hand, zo gaan we met een klein hamertje tegen de stenen tikken. Aan de hand van de klank kun je vervolgens goed horen hoe de status van een steen is", vertelt beheerder Jaap van Engelenburg van de Domtoren.
Eerder werd de Domtoren ingescand met een laser. De komende periode maken de onderzoekers foto's van elk detail en die worden vervolgens aan die scan toegevoegd. "Zo krijg je een schaalmodel de hele toren", legt Brans uit. De computeranimatie helpt om meer inzicht te krijgen in de onderhoudsstatus van de Domtoren. "Dat is dan weer belangrijk bij het opstellen van de begroting."

RESTAURATIE

Het onderzoek is naar verwachting begin november afgerond, daarna gaat het vermoedelijk nog maanden duren voordat de restauratie start. Als duidelijk is wat er allemaal moet gebeuren, wordt er een kostenbegroting opgesteld. "Die presenteren we tijdens de voorjaarsnota in mei, daarna buigt de gemeenteraad zich erover, die moet uiteindelijk ook akkoord geven."
Vermoedelijk start de daadwerkelijke restauratie pas over een jaar. De gemeenteraad moet dan wel akkoord zijn gegaan met het financiële plaatje.

Staat van de Domtoren in kaart gebracht
Hijskraan opgebouwd om Domtoren te inspecteren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.