De Kwestie: bomen in Driebergen, plaag of prachtig?

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - In Dennenhorst in Driebergen is het fijn wonen. Dit is een wijkje vol aangename woningen en straten met fraaie bomen aan beide kanten van soms wel 20 meter hoog. Maar misschien niet lang meer. Vanwege een renovatie van het riool moeten de hoge bomen mogelijk tegen de vlakte en dat baart veel bewoners zorgen. De Kwestie sprak betrokkenen en vroeg: bomen in Driebergen, plaag of prachtig?
Over één ding is iedereen het eens: het riool in de wijk moet worden opgeknapt. Da's ook niet gek: de buizen zitten al zo'n 60 jaar in de grond en liggen recht onder de bomen waar het over gaat. Op veel plekken zitten de rioolpijpen dan ook vol met boomwortels.
De gemeente wil daarom alle bomen kappen, het riool opknappen en op de huidige plek terugleggen, en kleinere bomen tot 6 meter hoog terugplanten. Zonde, vinden omwonenden. Die zijn gehecht aan hun bomen en vinden de voorgestelde nieuwe exemplaren van de gemeente maar niks: "We krijgen er IKEA-bomen voor terug," zegt omwonende Bas Sprengers. "Ik snap dat we niet alle bomen kunnen behouden, maar zoveel mogelijk zou fijn zijn." De huidige bomen zijn volgens hem namelijk niet alleen mooi maar ook goed voor de bijen in de buurt.

PLAN BEWONERS

De bewoners hebben daarom een eigen plan bedacht. Daarin kunnen zoveel mogelijk bomen blijven staan. Het plan van de bewoners voorziet erin dat het bestaande riool wordt volgespoten met schuim, en dat alle riolering en kabels in het midden van de autoweg worden aangelegd.

RIOOLEXPERT

De Kwestie legde het plan voor aan rioolexpert Michel Moens van Arcadis. Die benadrukt dat hij de situatie ter plekke niet kent, maar durft er in grote lijnen wel iets over te zeggen. Moens zegt dat het plan van de bewoners kan maar dat er ook bezwaren aan kleven. Er moeten namelijk maatregelen worden getroffen om de boomwortels de goede kant op te leiden, zodat die niet alsnog het riool kapot maken, en om voor ruimte te zorgen onder de grond zou het fijn zijn als een afvoerleiding voor regenwater wordt weggehaald. Dat kan als de leiding geen water voor andere wijken afvoert, maar dan moet het asfalt wel worden vervangen door een waterdoorlatende variant. Kosten: 20 tot 40 procent extra, schat Moens.

WETHOUDER

Wethouder Veldhuizen is verantwoordelijk voor de opknapbeurt van het riool. Hij heeft in een gesprek met bewoners al beloofd om zoveel mogelijk maatwerk toe te passen en per straat te kijken welke bomen wel en niet kunnen blijven staan. Maar ook hij zegt dat er een afweging moet worden gemaakt tussen alle belangen. De gemeente en de bewoners gaan daarover binnenkort weer in gesprek.
Kortom, een kwestie met zoveel redelijke argumenten aan alle kanten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De Kwestie wordt elke vrijdag uitgezonden op RTV Utrecht en is nu al te zien bij dit bericht.

De Kwestie: bomen in Driebergen, plaag of prachtig?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.