Politieke crisis IJsselstein: LDIJ probeert nieuw college te smeden

IJSSELSTEIN - De Lokale Democraten IJsselstein (LDIJ) nemen het initiatief voor de vorming van een nieuw college in IJsselstein. Dat heeft fractievoorzitter Roland Koehorst vanochtend gezegd tegen RTV Utrecht. Gisteravond stapten de nog overgebleven drie wethouders van D66, SP en GroenLinks op, nadat eerder deze maand het CDA al uit het college stapte.
De politieke ruzie ontstond als gevolg van de ambtelijke samenwerking met buurgemeente Montfoort, die een stuk duurder is uitgevallen dan gepland. De gemeenteraad sprak gisteravond over het rapport en de politieke crisis waarin IJsselstein is beland.

TWEEDE PARTIJ

Nu alle wethouders zijn
is het aan de LDIJ om een nieuw college te smeden, zegt Koehorst. "Normaal is het zo dat de grootste partij de kar trekt en dat is bij ons D66. Maar een uur na de vergadering van gisteravond lieten ze ons weten dat ze dat niet willen. Dat houdt in dat wij als tweede partij nu aan zet zijn."
Koehorst hoopt dat er zo snel mogelijk een nieuw gemeentebestuur is. "Wij voeren vanochtend de eerste oriënterende gesprekken om uiterlijk 5 oktober een nieuwe zakencoalitie te vormen, zodat IJsselstein weer snel bestuurbaar is."

VVD EN CDA

De LDIJ heeft al potentiële samenwerkingspartners op het oog. "We gaan drie of vier dossiers benoemen die we heel belangrijk vinden voor de stad. We kijken of we daar andere partijen bij kunnen vinden. Doelstelling is vooral om dat met VVD, CDA en LDIJ te doen. Hopelijk zijn er nog een paar anderen die willen meedoen."
De LDIJ wil dus vooral vooruit kijken, maar kijkt wel teleurgesteld terug op het debat van gisteravond. Vooral het verwijt dat de gemeenteraad zuur is noemt Koehorst onbegrijpelijk. "Heel slap. Er werd tegen de schenen van de raad aangetrapt, gezegd dat het onze schuld was en dat zij allemaal goed bezig waren. Vervolgens hebben ze een kwartier later de zaal verlaten en ging het debat verder zonder de wethouders."

BURGEMEESTER

Burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein heeft de raad
verteld dat er vooral naar de toekomst gekeken moet worden. "Ik heb vanavond gehoord dat zowel ik als burgemeester, het college en de raden vertrouwen moeten terugwinnen. En dat gaan we doen met z'n allen."

Ronald Koehorst: "Wij voeren vanochtend de eerste oriënterende gesprekken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.