Kamperend Lopiks zorgpersoneel ontwaakt: "Het was best koud"

LOPIK - Medewerkers hebben de nacht doorgebracht voor de deur van zorginstelling De Schutse in Lopik. Ze sliepen daar, omdat ze hun collega's willen ondersteunen die 's nachts moeten werken. Ze kregen daarbij de steun van tientallen omwonenden, bewoners en familieleden.
In een grote tent werd koffie uitgedeeld, er stonden medestanders met vlaggen te zwaaien en in kleine tentjes werd de nacht doorgebracht. Volgens initiatiefnemer vakbond FNV Zorg en Welzijn konden de zorgmedewerkers op veel steun rekenen. "Er waren omwonenden die aanboden te voorzien in de stroomvoorziening. Dat is echt heel hartverwarmend."

EMOTIONEEL

Volgens de vakbond was het best koud voor de kampeerders, maar hielden ze het warm door de koffie en de massale steun."De nachtdienstmedewerker werd vanochtend onthaald met gejuich. Het was emotioneel voor haar. Er waren ook veel medewerkers van andere AxionContinu-instellingen die langskwamen met hun steun, verhaal en zorgen", voegt een FNV-woordvoerder eraan toe.
Ook vandaag wordt er nog volop actie gevoerd. "We doen mee aan de Burendag met activiteiten als pannekoeken bakken en er staat ook een springkussen voor de buurt. We maken er een gezellige dag van", aldus de FNV.

VERRAST

De zorginstelling heeft laten weten niet blij te zijn met de acties. "AxionContinu is verrast over de hervatting van de acties, omdat er inmiddels een oplossing is aangereikt. AxionContinu neemt de zorgen van de medewerkers en hun wens voor meer 'menskracht' in de nacht zeer serieus. Er zijn afgelopen maanden dan ook al verschillende gesprekken met de medewerkers gevoerd over dit onderwerp", schrijft AxionContinu in een persverklaring.
Volgens de zorginstelling is er al een concreet plan. "De uitkomst van deze gesprekken is dat er een extra medewerker in de nacht bij komt, een slaapdienst. Deze medewerker is de hele nacht in De Schutse aanwezig en is inzetbaar wanneer en zolang dat nodig is. In totaal zijn er dan dus twee mensen in de nacht aanwezig."

GESPREK

De zorginstelling wil dinsdag in gesprek met alle medewerkers over de aangeboden oplossing in de nachtdienst. De bestuurder biedt de FNV de gelegenheid zich hierbij aan te sluiten.
Eerder deze week protesteerden er ook al medewerkers van de zorginstelling, omdat de directie weigert om in de nacht een tweede verpleegkundige in te zetten op locatie De Schutse. Medewerkers staan er volgens de vakbond namelijk 's nachts helemaal alleen voor in een pand met meer dan zestig kwetsbare ouderen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.