Genealogen zoeken jongeren: kaartenbak maakt plaats voor DNA-onderzoek

BUNNIK - De Nederlandse Genealogische Vereniging maakt zich zorgen over de toekomst. Het ledenaantal loopt terug, omdat steeds minder mensen onderzoek doen naar missende stukjes familiegeschiedenis. De bibliotheek van de Nederlandse Genealogische Vereniging in Bunnik krijgt daardoor minder bezoekers.
De bieb staat op een Bunniks bedrijventerrein en trekt nu voornamelijk oudere bezoekers, zoals Jan Buzepol. Met een miljoen bidprentjes en ruim zeventien miljoen uitgeknipte familieberichten probeert hij zijn familiestamboom in kaart te brengen. "Ik heb bijvoorbeeld een advertentie gevonden waarin staat dat mijn grootouders vijftig jaar getrouwd waren en een bericht van het overlijden van m'n opa. Je wordt iedere keer door een nieuw bericht weer getriggerd."

ZONDER INKOMSTEN

Iedere donderdag is de bibliotheek van de Nederlandse Genealogische Vereniging open voor publiek. Maar directeur Wil van der Horst maakt zich zorgen over de toekomst. Het ledenaantal loopt de laatste jaren terug. Er zijn nog maar 7.000 leden, vroeger waren dat er ruim 10.000. "Wil je doorgaan met je activiteiten en het centrum, dan zijn leden wel belangrijk. Zonder inkomsten, moet je kijken hoe we verder moeten."
Om jongeren te trekken maken de microfiches, boeken en kaartenbakken langzaam plaats voor een digitale database. Het is een project van Jaap van Zweden, die ook al droomt over het gebruik van DNA om ontbrekende puzzelstukjes in familieverhalen te vinden. "Met DNA-onderzoek kan je niet achterhalen wie je ouders zijn, maar op lange termijn wel zien waar je genen vandaan komen. Dat is weer een nieuwe dimensie."

TOEKOMSTMUZIEK

Maar het DNA-avontuur is nog toekomstmuziek. Voorlopig moeten de genealogen het nog op de ouderwetse manier uitvinden, zoals in stoffige kaartenbakken. Volgens Jan moet er extreem voorzichtig mee omgegaan worden. "Dit is echt een schatkamer en onvervangbaar. Het is nog niet gedigitaliseerd, dus als dit weggaat ben je een stuk geschiedenis kwijt."
De genealogen hopen dat hun hobby in aanmerking komt voor rijkssubsidie. Volgens hen maakt het namelijk deel uit van ons cultureel erfgoed.

"Je wordt iedere keer door een nieuw bericht weer getriggerd"
Genealogen zoeken jongeren: kaartenbak maakt plaats voor DNA-onderzoek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.