Ouderparticipatiecrèches blij met regeerakkoord

PROVINCIE UTRECHT - Ouderparticipatiecrèches behouden hun bestaansrecht. Dat staat in het regeerakkoord van CDA, D66, VVD en ChristenUnie. In onze regio zitten vijf ouderparticipatiecrèches, van de zeven in totaal in ons land.
Deze vorm van kinderopvang wordt geregeld door de ouders zelf. Er zijn dus geen betaalde krachten in dienst.
De crèches staan al jaren onder druk. In 2013 besloot het kabinet nog dat deze vorm van opvang illegaal zou zijn als er geen gediplomeerde mensen aanwezig zijn.
Ook begin dit jaar nog waren er hobbels op de weg, minister Asscher wilde de kinderopvangtoeslag voor nieuwe vestigingen van ouderparticipatiecrèches afschaffen en daardoor zouden er geen nieuwe ouderparticipatiecrèches meer bij kunnen komen. Afgelopen januari luidden de crèches daarom nog de noodklok.

GEMATIGD ENTHOUSIAST

Iemand die zich al jaren hard maakt voor het bestaan van deze vorm van opvang is Utrechter Bram van der Velde. Zijn kinderen zaten op zo'n crèche en hij is secretaris van de BOPC, de Belangenvereniging Ouderparticipatiecrèches. Hij is verheugd met het besluit van de nieuwe regering: "Onze jarenlange lobby heeft gewerkt!"
Toch wordt zijn enthousiasme wel getemperd omdat er verder niks over geschreven staat in dit regeerakkoord. "Het zegt nog niets over het behoud van toeslag en het zegt nog niks wat er nu gaat gebeuren als er een nieuwe ouderparticipatiecrèche zou willen starten, maar het opent wel mogelijkheden tot gesprek en dat pakken we met beide handen aan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.