DocU: Restauratie Domtoren

© ANP
UTRECHT - De restauratie van de Utrechtse Domtoren is dit jaar begonnen. De stenen van de 112 meter hoge toren zijn in slechte staat en de toren is aan groot onderhoud toe. Sinds vorige maand staat de Domtoren in de steigers. RTV Utrecht zendt vandaag de documentaire 'Steigeren' uit, over het begin van de restauratie.
De toren die ooit bedoeld was als klokkentoren vormt al eeuwen het middelpunt van de stad. De toren overleefde zware stormen, bezettingen en branden en is al meer dan 600 jaar oud. Anno 2017 is de toren aan groot onderhoud toe. Elke dag staat de toren bloot aan zon, regen, wind en vrieskou. De natuursteen is aan het slijten en voegen en verbindingen komen langzaam los.
ONDERHOUD
Volgens Monumentenwacht Utrecht is er iedere 50 jaar groot onderhoud aan de toren nodig. De laatste restauratie was in 1975 en werd uitgevoerd in een tijd van crisis. Tijdens deze restauratie werd duidelijk dat de Domtoren in slechte staat was. Met name de natuursteen was er slecht aan toe.
"Ze hebben de schade toen wel geprobeerd te beperken, maar het werk dat ze hadden moeten doen, hebben zij door de crisis niet kunnen doen", vertelt stadshistoricus René de Kam in de documentaire.
Hoewel het dagelijkse onderhoud in de afgelopen jaren voldoende was, is het nu toch echt noodzakelijk om groot onderhoud uit te voeren. "De restaurateurs hebben in 1975 al gezegd dat er in 2000 nogmaals groot onderhoud moet worden gepleegd", aldus René de Kam. "De problemen die ze toen naar voren hebben geschoven, moeten nu worden opgelost".
GEVAAR
In de documentaire is te zien dat de spanning stijgt als in maart stukken van de toren naar beneden vallen. Het duurt te lang voordat de restauratie begint en de veiligheid komt in gevaar. Gebouwen met natuursteen zijn altijd gevaarlijk volgens Jaap van Engelenburg, beheerder van de Domtoren . "We mogen van geluk spreken dat niemand een stuk steen op zijn hoofd heeft gehad", vertelt Van Engelenburg.
Het bovenste gedeelte vanaf 70 meter, de zogenoemde lantaarn, heeft naar verwachting de meeste schade. Het ijzer is verroest waardoor er scheuren in de lantaarn zijn gekomen. De lantaarn staat daarom vanaf september in de steigers. "De bovenkant is zó beschadigd dat er stenen naar beneden kunnen vallen. De steigers vangen die dan op", aldus restaurateur Erik Jan Brans. Met behulp van de steigers kon de toren verder worden onderzocht.
KOSTEN
Tijdens de inspectie is ontdekt dat de stenen in slechtere staat zijn dan verwacht. De kosten voor de restauratie waren al geschat op miljoenen, maar dat bedrag kan volgens Van Engelenburg nog verder oplopen. "Ik denk dat er dan wel iets meer geld voor nodig is, maar we hebben geen idee hoeveel het precies gaat kosten." Als duidelijk is wat er allemaal aan de Domtoren moet gebeuren, wordt er een kostenbegroting opgesteld die in de voorjaarsnota zal worden gepresenteerd.
Indien de gemeenteraad akkoord gaat met het financiële plaatje, zal naar verwachting de restauratie van Utrechts markantste monument eind 2018 starten. Hoelang de restauratie precies gaat duren is nog onbekend. Het proces wordt gevolgd door RTV Utrecht en ieder jaar worden vastgelegd in een documentaire. De eerste aflevering van de restauratie wordt vandaag en dinsdag uitgezonden.
DocU: Restauratie Domtoren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.