Wat zijn probiotica?

UTRECHT - Probiotica hebben een speciale functie, namelijk helpen bij darmklachten. Probiotica, zo schrijft het
Voedingscentrum op de website, zijn levende bacteriën die in sommige producten zitten. Ze kunnen helpen om bepaalde (darm)klachten te verlichten. Producten met probiotica zijn een voorbeeld van functionele voeding.
Er zijn, zo schrijft het Voedingscentrum, veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste bacteriën zijn zogenoemde lactobacillen of bifidobacteriën.
De volgende soorten bacteriën kunnen in probiotica zitten: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium SF68, Lactobacillus rhamnosus Goldin en Gorbach (LGG), Lactobacillus casei Shirota, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus reuteri, Bifidus ActiRegularis, Bifidobacterium lactis.
De bekendste van al deze soorten zijn waarschijnlijk de Lactobacillus casei Shirota en Lactobacillus rhamnosus Goldin and Gorbach (LGG). Er zijn nog duizenden andere bacteriën die misschien in producten kunnen worden gestopt. Maar die zijn volgens het Voedingscentrum nog niet goed onderzocht. Behalve probiotica bestaan er ook prebiotica en synbiotica.
Prebiotica zijn meestal onverteerbare koolhydraten (voedingsvezel). Hoewel ze dus onverteerbaar zijn, kunnen ze wel in de dikke darm worden afgebroken. Hierbij ontstaan bepaalde stoffen die de darmpassage versnellen. Ook stimuleren deze stoffen de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de dikke darm. Daarom kunnen ook prebiotica belangrijk zijn voor gezonde darmen. Synbiotica zijn producten waar probiotica en prebiotica in zitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.