Protest tegen vuilcontainers in Utrechtse Tuinwijk

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bewoners van de Jacob van der Borchstraat in Utrechtse Tuinwijk zijn niet blij met de plaatsing van vuilcontainers in de straat. Uit protest hebben ze de betonblokken, die nu nog op de stoep staan, beklad met de leus 'Dit is toch geen logische plek voor vuilcontainers'.
De betonblokken staan er sinds vrijdag en gaan - als het goed is - deze week de grond in. De buurtbewoners voelen zich overvallen door de gemeente, zegt VVD-raadslid Martijn van Dalen. "Wat ik van bewoners heb gehoord is dat de communicatie tekort schiet."

NIEUW INZAMELEN

In de buurt is al langer onvrede over het nieuwe afvalinzamelingsbeleid van de gemeente. Utrecht wil verschillende soorten afval scheiden en voor het restafval plaatst de gemeente ondergrondse containers in de wijk.
Met name tegen de ondergrondse containers komen de buurtbewoners in verzet. Ze zijn bang voor verloedering en vervuiling rond de containers en er zou onvoldoende ruimte zijn om ze te plaatsen. De gemeente heeft de afgelopen maanden al drie keer tevergeefs geprobeerd een container te plaatsen in de buurt. Drie keer liep dat stuk, onder meer na protest van bewoners.

VRAGEN

Raadslid Van Dalen stelde donderdag al mondelinge vragen over de plaatsing van de containers aan wethouder Klaas Verschuure. Hij vindt dat de gemeente zorgvuldiger te werk moet gaan. "De tekeningen van de locaties worden vanuit een soort ivoren toren getekend. En als je even langsfietst kun je prima zien dat een afvalcontainer op een verkeerde locatie is ingetekend."
Zijn partij is overigens niet tegen het nieuwe inzamelen, benadrukt het raadslid. "Alleen de uitvoering schiet tekort."
De gemeente Utrecht laat weten dat wijkbewoners wel degelijk zijn geïnformeerd via de gebruikelijke weg met bewonersavonden, inspraakavonden en wijkberichten. In het laatste wijkbericht stonden volgens een woordvoerder ook de plaatsen aangegeven waar de containers geplaatst zouden worden.

SCHEIDEN

Sinds 2015 gaan steeds meer Utrechtse wijken over op de nieuwe manier van afval inzamelen, nadat in 2012 al werd gestart met het scheiden van afval. Het ging toen om een proef in Lunetten. De gemeente was toen positief over het nieuwe inzamelen.
De gemeente wil dat woningen drie kliko's krijgen om verschillende soorten afval zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en plastic te scheiden. Het restafval moet dan naar ondergrondse containers. Als er in een wijk te weinig huizen zijn met plek voor de kliko's dan gaat het gft-afval, net zoals nu, in de bruine afvalbak. De rest kan gescheiden naar containers in de buurt. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.