Iconisch monumentaal seinhuisje Blauwkapel wordt horecaplek

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Wie wel eens met de trein vanuit Amersfoort of Hilversum naar Utrecht gaat, kent waarschijnlijk wel het huisje met de ronde gevel dat vlakbij Blauwkapel langs het spoor staat. Het is een oud seinhuis: ooit gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. Na jaren leegstand krijgt het nu een nieuwe bestemming als horecaplek.
Het seinhuis is ontworpen door Sybold van Ravesteyn, een architect die allerlei stations en seinhuizen ontwierp voor de NS. "Hij is voor het spoor één van de grote architecten geweest", vertelt Kees Rutten van ProRail. Toch is veel van zijn werk niet bewaard gebleven. Stations zijn vervangen door nieuwe modernere varianten en de meeste seinhuizen zijn gesloopt. Vroeger werden ze gebruikt om de seinen te bedienen als er een trein aankwam, maar dat wordt tegenwoordig centraal geregeld.
Van Ravesteyn ontwierp in totaal achttien seinhuizen. Maar het gebouwtje aan de Eykmanlaan, gebouwd in 1950, is een van de weinige die bewaard is gebleven. Ternauwernood overigens, want er waren eerder weldegelijk plannen om het te slopen. Inmiddels het pand behoorlijk vervallen geraakt, maar toch is gekozen om het te bewaren en er een nieuwe invulling voor te zoeken. Dat is horeca geworden. Twee jonge Utrechtse onderneemsters, de dames achter horecagelegenheid Meneer Peer bij de Weerdsluis, gaan er aan de slag.
"We waren op zoek naar een partij om het seinhuis aan over te dragen", vertelt regiodirecteur Kees Rutten van ProRail. "Wel onder de voorwaarde het achterstallig onderhoud en het herstel van het monumentale karakter op zich te nemen. Tevens moest het gebouw een openbaar karakter krijgen zodat ook buurtbewoners en bezoekers van speeltuin de Pan van het seinhuis kunnen profiteren." Vanmiddag krijgen de nieuwe eigenaren de sleutel. Er zal wel eerst flink verbouwd moeten worden voordat het pand open kan.
Het voormalige woonhuis van Van Ravesteyn in Utrecht dat hij zelf ontwierp
Het voormalige woonhuis van Van Ravesteyn in Utrecht dat hij zelf ontwierp © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Op de dag dat het iconische seinhuis in Utrecht een nieuwe eigenaar krijgt, is er meer nieuws over de bekende architect Sybold van Ravesteyn. In zijn voormalige woonhuis aan de Prins Hendriklaan in Utrecht, waar hij jarenlang woonde met zijn gezin, opent vandaag een museumhuis. Liefhebbers kunnen het bijzondere bouwwerk van binnen en van buiten bewonderen.
Voor het woonhuis met de gele bakstenen maakte Van Ravesteyn gebruik van de voor hem zo kenmerkende ronde vormen. "Dit was een van de eerste gebouwen waar hij dat deed", vertelt Arjan den Boer van het Spoorwegmuseum. Hij zegt dat Van Ravesteyn bijna letterlijk zijn eigen draai heeft gegeven aan de architectuur door het gebruik van vormen. "Omdat hij niet zoals bijvoorbeeld Rietveld alles kaarsrecht maakte, maar op den duur zelfs hele barokke krullen en uitstulpingen maakte."
Ook binnen zijn er allerlei elementen die de verbintenis tussen de architect en de Spoorwegen laten zien. "De wc draait naar binnen open. Maar ook de aluminiumplinten die je binnen ziet, die gebruikten ze ook in de eerste gestroomde treinstellen van de NS. En het schijnt ook dat het ijzerwerk en aluminium uit de werkplaats van NS afkomstig zijn."
Juist omdat veel gebouwen van Van Ravesteyn inmiddels niet meer bestaan - hij wordt ook wel de meest gesloopte architect van Nederland genoemd - is het volgens Den Boer belangrijk dat het woonhuis nu een museum wordt. Zodat de unieke bouwstijl bewaard blijft voor de toekomst.
ProRail geeft Seinhuis Blauwkaper terug aan buurtbewoners.
Het museumhuis van binnen
Het museumhuis van binnen © RTV Utrecht
Het interieur van het museumhuis
Het interieur van het museumhuis © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.