Utrechtse studenten geven valse baby aan

UTRECHT - Twee studenten in Utrecht hebben zich de woede van hun gemeente op de hals gehaald. Het duo heeft een valse aangifte gedaan van de geboorte van een baby.
Het gaat om studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, die wilden weten of het mogelijk was om een niet bestaand kind in te schrijven. De ambtenaar van de burgelijke stand bij wie de aangifte binnenkwam zag geen reden om te twijfelen aan de aangifte en mocht dus wettelijk gezien niet om een bewijs van de geboorte te vragen.
De gemeente is 'not amused' en doet aangifte bij de politie. Het gaat volgens een woordvoerder om een strafbaar feit en bovendien moet de rechter er aan te pas komen om de opgemaakte akte weer ongedaan te maken.
De Tweede Kamer heeft er al eerder over gediscussieerd of de regels voor aangiftes anders moeten, maar daar is indertijd geen verandering uit gekomen. Volgens de gemeente is dit de eerste keer dat in Utrecht een valse aangifte is gedaan. In een reactie zegt Utrecht dat mensen die een niet bestaande baby laten inschrijven vroeg of laat tegen de lamp zullen lopen, bijvoorbeeld als het tijd wordt voor de wettelijk verplichte hielprik voor baby's.
Bekijk hieronder de reportage van verslaggever Merijn Scholten.

Utrechtse studenten geven valse baby aan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.