Nieuwegeins Romabeleid faliekant mislukt

NIEUWEGEIN - Nieuwegein heeft de afgelopen dertig jaar zonder resultaat vele miljoenen gestoken in de integratie van Roma. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht.
Door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur kreeg de omroep inzage in de archieven van de gemeente Nieuwegein. De conclusie is ontluisterend. De rijksoverheid en de gemeente Nieuwegein hebben sinds de komst van de Roma-zigeuners in de jaren zeventig vele miljoenen geïnvesteerd in huisvesting, welzijnsprojecten en scholing. Ondanks alle inspanningen zijn de werkloosheid, het schoolverzuim en de criminaliteit onder de Roma onverminderd hoog gebleven.
Het spitten door de dossiers vanaf de jaren zeventig tot nu levert een beeld op van groeiende frustraties bij ambtenaren en welzijnswerkers. Niks werkt."Het gaat niet goed met de integratie van de in Nieuwegein wonende Zigeunerfamilies", blijkt al uit archiefstukken uit 1982. In dossiers uit 1980 staat: "De zigeuners weten goed gebruik te maken van mazen in de wetgeving en van het uitspelen van de welzijnswerkers tegen elkaar, op een dergelijke manier dat zij het verantwoordelijk stellen voor hun eigen handelen erg lang uit kunnen stellen."
Volgens Rudi Boekhoven, destijds burgemeester van opvanggemeente Veendam, wisten de gemeentes niet waar zij aan begonnen en stonden ze er helemaal alleen voor. Antropoloog Dirck van Bekkum werkte zelf bijna tien jaar in Nieuwegein, maar stopte uit frustratie. Volgens hem stonden de neuzen nooit dezelfde kant op en wilde men niet doorpakken.
In 2009 investeert Nieuwegein nog eens 660.000 euro in de Roma. De gemeente maakte maandagavond bekend dat drie speciale 'intermediairs' het vertrouwen van probleemgezinnen moeten winnen en dat de overlast zo moet afnemen. Nieuwegein wil extra geld van het rijk voor de plannen. Maar Tweede Kamerleden zien er geen brood in, blijkt uit een rondgang in Den Haag. Zij vinden dat er geen cent meer naar de Roma-integratie moet gaan, maar dat de gemeente eindelijk eens keihard moet optreden.
U Vandaag zendt woensdag en donderdag de reportages uit over de mislukte integratie van Roma.
Beluister en bekijk hieronder de reportages.

Nieuwegeinse Roma-aanpak faliekant mislukt (deel 1)
Nieuwegeinse Roma-aanpak faliekant mislukt (deel 2)
Nieuwegeinse Roma-aanpak faliekant mislukt (deel 1)
Nieuwegeinse Roma-aanpak faliekant mislukt (deel 2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.