Rapp en Rapp woest over parkeerkelder Bieb

UTRECHT - Een parkeerkelder voor de nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld mag niet volgens de aanbesteding en dus zijn alle visies ongeldig waar wel onder het maaiveld is gebouwd.
Dat betoogde architectenbureau Rapp en Rapp donderdagavond in een kort geding tegen de gemeente Utrecht. Ook maakte Rapp en Rapp korte metten met het "duistere" proces waarin de hele procedure was verlopen.
Het gebouw in het Stationsgebied moet een gezichtsbepalende plek worden waar bibliotheek, bioscoop, wonen en openbaar vervoer samenkomen. De gemeente Utrecht gunde die prestigieuze opdracht in juli aan architectenbureau Rapp en Rapp.
Later bleek dat een ambtenaar een rekenfout had gemaakt en werden de architecten van VMX alsnog uitverkoren. Maar die willen onder het maaiveld bouwen en in de aanbesteding staat dat dat niet mag.

WENS

Volgens de gemeente was dat slechts een wens en gaat het om een visie, waarbij architecten mogen afwijken van de aanbesteding. Ze krijgen dan weliswaar minder punten, maar worden niet gediskwalificeerd.
Dat er in de aanbesteding onder meer stond dat er niet onder het maaiveld mocht worden gebouwd, was volgens de advocate slechts om "een kader aan te geven want architecten komen beter tot hun recht als ze worden beperkt".
De architecten van Rapp en Rapp gooiden wanhopig hun handen omhoog toen hun collega van VMX de rechter antwoordde dat een parkeerkelder wel degelijk serieus wordt overwogen door de gemeente.
Ook is een aanpassing van de visie van VMX mogelijk, waarbij de parkeergarage op het maaiveld onder het opgetilde gebouw wordt gezet, maar een visie achteraf veranderen vond Rapp en Rapp eveneens oneerlijk.

PUNTEN

Tijdens het proces kwam verder naar voren dat de jury de puntentelling voor het onderdeel visie niet had gecontroleerd. En daar bleken interpretatieverschillen tussen de jury en de ambtenaren te zijn.
Het aanwezige jurylid Provoost erkende dat de jury daar had verzuimd. Volgens haar hadden de ambtenaren die de woorden van de jury om hadden gezet in punten, zo stellig gezegd dat Rapp en Rapp zo'n enorme voorsprong had genomen, dat juryvoorzitter Reeth concludeerde dat de cijfers dan wel zouden kloppen.

AANBESTEDINGSRECHT

De rechter mag zich tijdens feestdagen buigen over het Europees Aanbestedingsrecht en de vraag of de voorwaarden die in de aanbesteding staan, nu wensen zijn of toch keiharde eisen. En of een visie een aanpasbare denkrichting is of toch al een heus ontwerp, waar achteraf niet meer aan getornd mag worden.
Op 9 januari maakt hij bekend of Utrecht het idee van VMX gaat bouwen of het 'kasteel' van Rapp en Rapp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.