"Foute" asbestbedrijven blijven actief

UTRECHT - De bedrijven die anderhalf jaar geleden betrokken waren bij een groot asbestschandaal in Utrecht zijn nog steeds actief. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht.
De betrokkenen komen er tot nu toe goed mee weg. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak al anderhalf jaar in onderzoek en in de tussentijd is er voor de bedrijven weinig veranderd. Beluister hieronder de reportage van onze verslaggever. Vanavond besteedt U Vandaag uitgebreid aandacht aan de zaak.

GEWERKT IN VERVUILDE LUCHT

Het asbestschandaal draait om het voormalige Mercedespand aan de Reactorweg in Utrecht. De zaak kwam vorig jaar aan het licht. De milieupolitie hield toen 25 verdachten aan. 120 bouwvakkers bleken tijdens de sloop van het pand in vervuilde lucht te hebben gewerkt. De milieupolitie zei destijds dat de verdachten een gevangenisstraf van 12 jaar riskeren. Het openbaar ministerie heeft nooit bekend gemaakt welke bedrijven bij het schandaal betrokken waren.

GEEN EXTRA CONTROLES

RTV Utrecht kon op basis van gegevens van de gemeente en de arbeidsinspectie een lijst maken van de betrokken bedrijven. Alle bedrijven op die lijst zijn nog steeds aan het werk en hebben ook nog steeds de vereiste certificaten. Een enkeling is failliet gegaan, maar is vervolgens onder een andere naam verder gegaan. De instellingen die de vereiste certificaten aan de asbestsaneerders uitreiken blijken meestal niet op de hoogte van wat er bij de sloop van het Mercedespand is gebeurd. Van extra controles is het daardoor vaak niet gekomen.

HARDE KRITIEK

De vereniging van asbestverwijderende bedrijven heeft harde kritiek op het systeem van certificerende instellingen. Volgens de branchevereniging kan het nooit goed gaan als commerciële partijen elkaar moeten controleren op het naleven van de wet. Die taak zou thuis horen bij de overheid.
De arbeidsinspectie voert nu steekproefsgewijs controles uit bij asbestsaneerders en werkt daarbij samen met de certificerende instellingen. Een woordvoerder van de arbeidsinspectie zegt dat de controles van asbestbedrijven sinds dit jaar zijn aangescherpt. Daarbij zou er extra aandacht zijn voor bedrijven die regelmatig de fout in gaan. Ook zouden er nieuwe regels op komst zijn waardoor de certificerende instellingen beter moeten gaan functioneren.

Asbestschandaal Utrecht blijft zonder gevolgen
Asbestschandaal Utrecht blijft zonder gevolgen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.