Geld voor Haïti stroomt binnen vanuit regio

UTRECHT - Radio- en televisiezenders staan vandaag in het teken van maar één ding: zo veel mogelijk geld ophalen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Ook RTV Utrecht doet mee met reportages in U Vandaag en een speciaal Giro 555-journaal, ieder half op Radio M Utrecht.
De Samenwerkende Hulporganisaties hebben tot nu toe 10,6 miljoen euro opgehaald voor Haïti, zo werd vanochtend vroeg bekendgemaakt.
Het aantal initiatieven om geld in te zamelen groeit met de dag. Hieronder een overzicht. Daaronder alle radio en tv-reportages die RTV Utrecht maakte over evenementen in de regio.
- Jong Katholiek Nederland uit Utrecht zamelt onder leiding van de Amerikaanse priester en arts Rick Frechette geld in. Father Rick zet zich al jaren in voor de kinderen in Haïti. Jong Katholiek Nederland vraagt jongeren via sociale netwerken als Hyves en Twitter geld te doneren. De opbrengst wordt gebruikt om verplegers en artsen te ondersteunen in het kinderziekenhuis St. Damien in Haïti.
- De Utrechtse Sint Maartenschool organiseert volgende week een sponsorloop. Met de loop probeert de school geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving. Vandaag hebben leerlingen een inschrijflijst meegekregen om sponsoren te verzamelen. Op donderdag 28 januari wordt het startschot gegeven voor de sponsorloop.
- Het Utrechtse Geldmuseum doet de kluis open voor Haïti. Bezoekers op donderdag steunden automatisch de geldinzamelactie. Het entreegeld gaat niet de kas in, maar naar giro 555. Het Utrechtse Geldmuseum doneert aan het einde van de dag de volledige dagopbrengst aan het goede doel.
- De groep cabaretiers die zich wil inzetten voor Haïti is zo groot dat ze een tweede zaal nodig hebben. Daarom zal op 2 februari in beide zalen van Theater de Flint in Amersfoort een benefietvoorstelling zijn. Daarbij rennen cabaretiers als Dolf Jansen, Claudia de Breij, Sara Kroos en Kasper van Kooten heen en weer tussen de verschillende podiums. De shows zijn niet helemaal identiek: goochelaar Hans Klok kan alleen in de grote zaal al zijn spullen kwijt.
- Boyan Smits uit Mijdrecht had een geniaal idee: de leerling van Openbare basisschool de Eendracht zamelt PET-flessen in om Haïti te steunen. In de hal van de school heeft hij een kar neergezet waar iedereen zijn plastic statiegeldflessen in kan leggen. Volgende week brengt Boyan de flessen naar de supermarkt. Het statiegeld dat hij voor de flessen krijgt doneert hij aan giro 555.
- Veel bedrijven geven geld aan de inzamelactie voor slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Zo ook Bol.com, de internetverkoper van boeken, films en cd's uit Nieuwegein. Van iedere bestelling die vandaag geplaatst wordt op de website, schenkt Bol 1 euro aan giro 555. Bol.com doneert minimaal 30.000 euro.
- Leerlingen van basisschool de Marke in Vathorst zijn druk bezig met het inzamelen van geld. Maandag kregen de leerlingen enveloppen mee naar huis met de opdracht deze gevuld mee terug te brengen. Leerling Tijmen zamelde alleen al 120 euro in en de actie loopt over de hele linie voorspoedig. De school heeft tot nu toe zo'n 7000 euro opgehaald.
- Leerlingen van scholengemeenschap Pantarijn uit Rhenen gaan met z'n allen aan de slag om geld in te zamelen voor giro 555. De sportklassen zwemmen zoveel mogelijk rondjes, waarbij iedere ronde geld oplevert.
De leerlingen van de klassen 1 tot en met 3 starten om twaalf uur een sponsorloop en de leerlingen van het cultuurvak CKV trommelen een uur lang op Afrikaanse djembé's.
- Leerlingen van basisschool de Boomerangschool in Utrecht bakken scones voor het goede doel.Vanmorgen vroeg zijn de leerlingen begonnen met het bakken van al het lekkers. De kinderen vinden het belangrijk om iets te doen voor het goede doel. Vanmiddag worden de lekkernijen op de school in Utrecht verkocht.
- Snelheidsduivels kunnen hun best doen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers in Haiti. Niet door bekeuringen te verzamelen, maar door rondjes te rijden op de kartbaan in Utrecht. Voor ieder verkocht toegansbewijs doneert de Utrechtse Kartfabrique 5,60 aan grio 555.
- FC Utrecht steunt de actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. De club veilt elf gesigneerde FC Utrecht -shirts op veilingsite eBay. Daarnaast wordt zaterdag tijdens de uitwedstrijd van FC Utrecht rondom het stadion van Roda JC een collecte gehouden. Ook deze opbrengst gaat naar giro 555. De actie van de Utrechtse voetbalclub is onderdeel van een gezamelijke actie van de achttien Nederlandse eredivisieclubs.
- De Utrechtse kinderboekenschrijfster Marja Baseler is een actie begonnen voor Haïti. Van elk boek dat ze verkoopt gaat tweederde, een tientje, naar de weeskinderen in het getroffen gebied. Het boek is op te halen aan de Obrechtstraat in Utrecht. De actie duurt tot en met 5 februari.
- De bemanning van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Pelikaan heeft in Haïti inmiddels de helft van de meegebrachte hulpgoederen uitgedeeld. Een deel is naar weeshuizen gegaan. De rest is aan de bevolking uitgedeeld en aan mensen op kleine bootjes in de haven meegegeven. Eerder was het nog te gevaarlijk om het eten en drinken te distribueren. Nu wordt de afgiftelocatie beter bewaakt.
- Het Aartsbisdom Utrecht vraagt de parochies om het komend weekend (23-24 januari) in de vieringen een extra collecte te houden voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti.
- "Wat kunnen wij doen" vroegen de kinderen van de Boemerang-West aan de Mariendaalstraat in Utrecht zich af? Wij willen graag helpen! Donderdag 21 januari verkopen de kinderen tussen 14.00 uur en 15.00 uur zelfgemaakte lekkernijen aan de ouders op school. Iedereen is van harte welkom. Ouders en kinderen verzamelen lege (statiegeld) flessen. En kinderen van de bovenbouw gaan de wijk in om zoveel mogelijk lege flessen te verzamelen.
- De katholieke jongeren van Nederland komen ook in actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Met een benefiet-event op zaterdag 23 januari en een actie via populaire sociale netwerksites als Facebook en Hyves hopen de jongeren een substantiële bijdrage te leveren. De opbrengst is bestemd voor de projecten van WereldOuders in Haïti.
- Speelgoedzaak Rozemarijn aan de Steynlaan in Zeist gaat tijdens de inzamelingsactie voor Haiti 25 procent van de omzet storten.
- Drinkwaterbedrijf Vitens gaat samen met collega-waterbedrijf Evides Waterbedrijf hulp bieden aan Haïti. Een team van vijf specialisten vertrokken dinsdagochtend naar het zwaar getroffen land. Het team biedt steun bij het herstel van de drinkwatervoorziening in hoofdstad Port-au-Prince.
- Kerk in Actie in Utrecht, de zendingsorganisatie van de Protestantse Kerk Nederland, heeft al haar kerkelijke gemeenten gevraagd zondag een extra collecte te houden voor de slachtoffers van de aardbeving van Haïti. Ook doet de organisatie samen met hulporganisatie ICCO de oproep om te bidden voor de getroffenen.
- In Loenen aan de Vecht beginnen ze vrijdag in eetcafé De Koetsier met een inzameling voor Haïti. Mensen kunnen oude mobieltjes inleveren. Die worden geruild voor geld.
- Feest in De Kei, Ede. Helft gaat gaat naar Haïti.
- Op de Utrechtse Kohnstamschool houden kinderen een flesseninzameling.
- De drie baritons Ernst Daniel Smid, Henk Poort en Marco Bakker uit Vreeland gaan zelf met de pet rond.
- Kringloopwinkel Het Veense Dorp, gevestigd aan de Patrimoniumlaan 46 in Veenendaal, heeft een ludieke actie bedacht om de slachtoffers van de zware aardbeving in Haïti te helpen. Eigenaar Kevin Baard vertelt: "Ook wij zijn erg geschrokken van de gebeurtenissen op Haïti. Je kan het je niet voorstellen hoe het is om zo plotseling alles kwijt te zijn. Waaronder vrienden, familie en je woning. Daarom willen wij graag tien procent van de totale omzet in de winkel en van de geboekte verhuizingen en ontruimingen van een hele maand ingaande op dinsdag 19 januari tot en met zaterdag 20 februari schenken aan de slachtoffers van de getroffen gebieden. Hiermee proberen wij hen een hart onder de riem te steken."
- Op zondag 24 januari wordt er in Haarlem en Utrecht een benefiet High-Tea voor Haïti georganiseerd door Sjoerd van den Berg en Remy Wilshaus. Aanmelden op www.remywilshaus.nl
-Bilthoven: Aqua-joggen marathon voor Haïti donderdag 21 januari 2010 van 8.30 tot 15.30 uur non stop. U bent welkom voor een aqua-jogging les met begeleiding. Minimale inzet € 5.00 voor giro 555.
- Utrecht: Edwin Dormoy heeft als hobbyschilder twee schilderijen gemaakt voor Haïti. Die wil hij verkopen via een veilig.
- De gemeente Utrecht geeft 100.000 euro voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het college laat weten onder de indruk te zijn van de rampzalige gevolgen van de aardbeving en besloot daarom een ton vrij te maken voor steun aan het land. De bedoeling is dat het geld gaat naar een project in samenwerking met andere gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat zal volgens Utrecht een wederopbouwproject worden. Zeist heeft laten weten dat het 60.000 doneert. Dat komt neer op circa één euro per inwoner van de gemeente.
- Op de Maaspleinschool in Utrecht maken leerlingen foto's van elkaar. De portretten worden vervolgens verkocht aan hun ouders.
- Hilversum: Acteur Ferry Doedens, onder meer van Goede Tijden Slechte Tijden, heeft een single opgenomen voor Haïti. De opbrengst van het nummer 'Take a little time' gaat naar 555.
- Hilversum: Reisorganisatie Peter Langhout stelt bussen beschikbaar om de tientallen vrijwilligers te vervoeren die donderdag in de tv-studio tijdens de televisieactie moeten werken.

Wat doneren Driebergenaren aan Haïti?
Kinderen Ondiep maken lekker hapjes (live 07.40 uur)
Aquajoggen voor Haïti in Bilthoven (live 08.40 uur)
Amersfoorts café feest voor slachtoffers (live 10.20 uur)
School in Amersfoort helpt Haïti (live 11.20 uur)
Speelgoedwinkel Zeist in actie voor Haïti (live 12.10 uur)
Veenendaalse kringloopwinkel helpt Haïti
Rhenense school trommelt voor Haïti (live 13.40 uur)
Reddingswerkers KLPD redden slachtoffers Haïti
Veenendaalse kringloopwinkel helpt Haïti
Amersfoort helpt familie op Haïti
Wat doneren Driebergenaren aan Haïti?
Schoolkinderen maken foto's van elkaar voor Haïti
Leerlingen van De Boemerang druk voor benefiet
Kinderen De Boemerang druk voor druppel op gloeiende plaat
FC Utrecht speler Loval voelt Haïtiaanse pijn
Driebergse reddingswerkers redden slachtoffers Haïti
Geadopteerd uit Haïti en nog steeds verbonden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.