Baanbrekende operatie Nieuwegein geslaagd

NIEUWEGEIN - Cardiologen van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben woensdagmiddag voor de eerste keer een operatie aan het hartoor uitgevoerd. De operatie is geslaagd.
Het ziekenhuis spreekt van een nieuwe 'baanbrekende' methode om beroertes te voorkomen bij mensen met hartritmestoornissen. Ongeveer 2500 Nederlanders krijgen per jaar een beroerte door ritmestoornissen van het hart. Vele tienduizenden Nederlanders, tussen de 5 en 10 procent van de 65-plussers, slikken nu bloedverdunners om beroertes te voorkomen. Daarbij moeten ze de rest van hun leven onder controle blijven van de trombosedienst.
Door de nieuwe ingreep is dat in veel gevallen niet meer nodig, verwachten de cardiologen. Het voordeel is dat patiënten van een hoop sores verlost zijn. Bovendien wordt zo veel geld aan medische kosten bespaard.

BLOEDPROPPEN

Het hartoor is een kleine uitstulping van de hartboezem. Een beroerte ontstaat als de hartspier onregelmatig samentrekt en daarbij bloedproppen losschieten. Dat losschieten gebeurt vaak vanuit het hartoor. Artsen sluiten met de nieuwe methode het hartoor simpelweg af. De ingreep wordt uitgevoerd met een catheter via de lies. Patiënten mogen een dag na de operatie weer naar huis.
Het ziekenhuis gaat in de toekomst andere Europese artsen opleiden in de nieuwe methode. Het is de bedoeling dat enkele honderden artsen per jaar de operatie in Nieuwegein leren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.