Laagste opkomst in Nieuwegein, hoogste in De Bilt

REGIO - De opkomst bij de verkiezingen was het laagst in Nieuwegein (47,8 procent). In die gemeente ging gisteren minder dan de helft van de kiezers naar de stembus. Vier jaar geleden was de twijfelachtige eer voor IJsselstein, maar van die smet is de stad nu af. In De Bilt was de opkomst met 64 procent het hoogst; Utrechtse Heuvelrug was de enige gemeente waar meer mensen naar de stembus gingen dan vier jaar geleden.
* Bizar toeval in Lopik. De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) kreeg exact 666 stemmen. Dat nummer wordt vaak geassocieerd met de duivel. De 666 stemmen leverden overigens wel twee zetels op in de raad.
* De campagnebus van de VVD heeft woensdagavond een boete gekregen. De bus stond in de binnenstad fout geparkeerd en de parkeerwachters waren onverbiddelijk. (Zie foto)
* Het kiesbureau van de gemeente Utrecht heeft rond 20 uur extra stembiljetten naar de meest populaire stembureaus gebracht. Zo is voorkomen dat er een tekort aan stembiljetten in de stembureaus in het Stadshuis en in de Oude Kerkstraat ontstaat. Het dreigende tekort zou veroorzaakt worden, omdat kiezers nu zelf mogen weten in welk stemlokaal ze stemmen. In de populairste stembureaus is daarom een run ontstaan op de biljetten. Volgens Willem Stoker van het Utrechts verkiezingsbureau hebben de bureaus tijdig aan de bel getrokken en kunnen alle kiezers hun stem uitbrengen.
* Als er woensdag verkiezingen waren geweest voor de Tweede Kamer was het CDA de grootste partij geworden met 29 zetels. De PvdA kreeg in een peiling van onderzoeksbureau Synovate 27 zetels en was daarmee tweede. De VVD steeg verder en kwam uit op 21 zetels. De peiling was in opdracht van de NOS en het ANP en werd woensdag gehouden op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV van Geert Wilders eindigde op 24 zetels. Dat is vijftien meer dan nu. GroenLinks zou naar twaalf zetels gaan. Nu heeft de partij er zeven. Femke Halsema noemde in Utrecht de uitslag van de peiling: "Geweldig".
* De gemeente Rozendaal had gisteravond als eerste het stemmentellen afgerond.Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden had de gemeente Rozendaal ook al de primeur. De Gelderse gemeente streed in het verleden altijd met Renswoude om als eerste de uitslagen te melden. Maar vanwege de geplande herindeling van Renswoude met Woudenberg en Scherpenzeel doet het dorp dit jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.
* Diverse mensen probeerden te stemmen met alleen hun paspoort. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dat toegestaan. Mensen die geen stempas hadden ontvangen of die waren kwijtgeraakt werden toen nog gecontroleerd met een namenlijst. Vandaag was dat volgens de wet niet meer mogelijk, omdat mensen nu mogen stemmen bij alle stemhokjes in hun gemeente. Wie zijn stempas miste had uiterlijk afgelopen maandag een nieuwe moeten halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.