Onrust in opvanglocatie voor asielzoekers Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - In het Star Lodge Hotel aan de rand van Utrecht is het onrustig. De politie heeft deze week met getrokken wapenstok de orde moeten herstellen in het complex.
De onrust is ontstaan door onvrede over het ontbijt en de lunch die de bewoners krijgen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In de ochtend krijgen ze één pakket waarmee ze het tot de middag moeten doen. De bewoners van het complex vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun dieetwensen.
Ibrahim woont al zes maanden in het complex. Hij zegt dat de accommodatie prima is. "Daar hebben we geen klachten over. Het enige waar we over klagen is het eten." Volgens de man krijgen ze dagelijks brood met een plakje kaas en zoet broodbeleg, yoghurt en fruit. Soms krijgen ze wat humus, soms een ei. Dat pakket is bedoeld als ontbijt en lunch.
Onrust in opvanglocatie voor asielzoekers Utrecht

Eentonig

Ook over de avondmaaltijden zijn ze niet bijster tevreden. Het zijn veel pasta's en Aziatische gerechten. Volgens Ibrahim zijn het zeven verschillende maaltijden, maar wel elke week dezelfde. Bovendien is er geen keuze, het is één maaltijd wat de pot schaft. "Ze herhalen het zelfde wekelijkse menu opnieuw, en opnieuw en opnieuw."
Ook Mosaab woont al een tijd in het complex. Hij heeft psoriasis en een koemelkallergie - hij kan bijvoorbeeld niet goed tegen kaas - en toch krijgt hij dagelijks en plakje Goudse en een beker yoghurt. "Ik heb dit vaak met het COA besproken, en zelfs een doktersverklaring overlegd, maar er gebeurt niets."
Drie weken geleden waren de bewoners het zat. Er kwam een petitie die ruim 250 keer is getekend, wat nagenoeg door iedereen is. In de petitie staat dat de meesten van hen al zes maanden in de Star Lodge verblijven. Verder staat er dat er regelmatig gevraagd is de leefomstandigheden in het complex te verbeteren, en dan met name de maaltijden. De bewoners van het complex vragen om één ding: ze willen graag geld, in plaats van ontbijt, zodat ze hun eigen eten kopen kunnen.
Volgens Ibrahim heeft het COA niet gereageerd op het verzoek. "Laat ons ons eigen eten kiezen en geef ons hetzelfde leefgeld dat ze ook in andere complexen krijgen."

Politie grijpt in

Deze week liep de situatie uit de hand. Afgelopen maandag was er een incident waarbij de politie moest komen. Ibrahim beschrijft dat het allemaal begon met een boze bewoner die een pak melk door een zaal gooide. Daarna escaleerde de zaak snel. Uit video-opnames blijkt dat ruim tien politieagenten naar het centrum kwamen. Met de wapenstok in de hand probeerden ze de gemoederen te sussen. Die gemoederen liepen hoog op, waarbij meerdere asielzoekers hun huilende kinderen naar voren schoven.
Dinsdag was er een demonstratie bij het pand
Dinsdag was er een demonstratie bij het pand © ingezonden foto
Op dinsdag was er een demonstratie, waarbij de bewoners zwijgend met leuzen voor het pand ging zitten. Volgens Mosaab werden de bewoners vervolgens geïntimideerd door het COA omdat ze protesteren. Zo meldt Mosaab dat hij is benaderd door iemand van het COA na de betoging: "Er kwam na twintig minuten iemand van het COA en die zei tegen mij dat we er op kunnen rekenen dat onze dossiers worden doorgestuurd naar de IND en dat we gestraft zullen worden."
Het COA ontkent dat zoiets is gebeurd. Woordvoerder Lennart Wegewijs zegt zich niet herkennen in het beeld dat bewoners geïntimideerd worden.

Noodopvang niet geschikt om te koken

Wel onderkent hij dat de bewoners hun maaltijden geserveerd krijgen. "Dat ze niet zelf mogen koken, ligt aan de locatie. Het is een noodopvang en een oud-hotel en er kan daar niet gekookt worden. Ons beleid is dat daar door de bewoners niet zelf wordt gekookt."
Volgens het COA is het niet gebruikelijk om in dit soort opvanglocaties leefgeld aan de bewoners te verstrekken, in plaats van maaltijden. Het COA benadrukt dat bewoners wel degelijk contact kunnen opnemen met het management van de locatie om hun dieetwensen kenbaar te maken.
Over de onrust zegt het COA dat het klopt dat één bewoner is overgeplaatst naar een andere locatie. De situatie was dermate ernstig dat deze persoon niet te handhaven was. "Enkele bewoners hebben op een niet gepaste wijze hun ongenoegen met deze materie kenbaar gemaakt. Daarbij was sprake van een dreigende situatie", zegt het COA.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.