Rechtbank gewraakt in Lottozaak

UTRECHT - De zaak tegen de verdachten in een grote illegale lottozaak ligt voorlopig stil. De rechtbank heeft de verzoeken van de advocaten van de twee hoofdverdachten uit Nieuwegein en Houten afgewezen. Deze beslissing is voor vijf verdachten reden om de rechtbank te wraken.
De verdediging wilde een aantal documenten uit de voorfase van het onderzoek aan het strafdossier toevoegen, omdat er mogelijk ontlastende informatie in zou staan.
De advocaten maakten ook bezwaar tegen de manier waarop de bewijslast is verkregen. Daarbij zouden telefoons zijn getapt en zouden de mannen zijn geobserveerd. De advocaten wilden de officier van justitie en een aantal politiemedewerkers horen over de vraag of er opsporingsmethoden zijn gebruikt zonder wettelijke grondslag.
De rechtbank wees de verzoeken af omdat er onvoldoende aanknopingspunten zijn dat dit het geval is. Voor zover er informatie is ingewonnen gaat het om een lichte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten, stelt de rechtbank.
De behandeling van de zaak ligt nu stil, totdat de wrakingskamer van de rechtbank beslist heeft over de wrakingsverzoeken. Het is nog niet bekend wanneer de wrakingskamer bijeen zal komen.
Volgens de aanklager gingen er miljoenen om binnen de illegale lotto in kroegen en kiosken. Dat zou de twee hoofdverdachten jarenlang zo'n 20.000 tot 30.000 euro per jaar hebben opgeleverd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.