Utrecht ondertekent noodkreet asielzoekers

UTRECHT - Utrecht heeft minister Leers een brandbrief gestuurd over uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige asielzoekers. Sinds 1 juli heeft het Rijk de hulp voor deze jongeren stopgezet en nu dreigen ze op straat te komen.
Het gaat om asielzoekers die beroep hebben aangetekend in hun zaak voor een verblijfsvergunning of om jongeren die zijn uitgeprocedeerd maar niet worden teruggenomen door hun land van herkomst.
De steden wijzen het beleid van Leers niet af, maar willen dat de minister op zoek gaat naar een mogelijkheid om te voorkomen dat deze jongeren op straat belanden. Het gaat vaak om schrijnende gevallen zoals jonge alleenstaande moeders.
SOMALIË
Ook andere uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar het land van herkomst, dreigen op straat te komen. Enkele tientallen, veelal Somaliërs, hebben daarom dinsdagmiddag gedemonstreerd bij het stadhuis in Utrecht.
De asielzoekers worden nu nog ondersteund door de organisatie STIL, die word gesubsidieerd door de gemeente, en mogen slapen in de Sleep-Inn. Ze mogen niet werken en krijgen geen uitkering. Als ze geen hulp krijgen, wordt overleven erg moeilijk voor ze, betoogden ze bij het stadhuis.
Tijdens de demonstratie kwam burgemeester Wolfsen naar buiten om te praten met de asielzoekers.
Niet alleen Utrecht hoopt op een snelle oplossing voor deze groep die tussen wal en schip dreigt te vallen. De brief naar Leers is door 18 andere steden ondertekend.

Assielzoekers demonstreren bij Utrechts stadhuis
Assielzoekers demonstreren bij Utrechts stadhuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.