Amnesty deelt zorg over medewerkers Van der Bijl

UTRECHT - Amnesty International deelt de zorg van Willem van der Bijl over zijn Noord-Koreaanse medewerkers. Het tweetal zit, voor zover bekend, nog altijd vast.
Volgens Amnesty International is het met de mensenrechten slecht gesteld in Noord-Korea. Dit voorjaar nog bracht de organisatie satellietfoto's van strafkampen in de publiciteit, waar politieke gevangenen dwangarbeid zouden verrichten. Veel objectieve informatie over Noord-Korea is er niet. Amnesty is onder meer afhankelijk van informatie die ze krijgt van Noord-Koreanen die het land weten te ontvluchten. De vluchtelingen brengen vreselijke berichten mee.

STAATSGEVAARLIJK

De twee Noord-Koreanen trokken afgelopen maand met de Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl door het land. Van der Bijl heeft een bedrijfje in Noord-Korea en is vaker in het land geweest. Aan het eind van hun rondreis werd het drietal opgepakt op beschuldiging van staatsgevaarlijke activiteiten.
Wat precies tot hun aanhouding heeft geleid is onduidelijk. Van der Bijl ondertekende na twee weken dagelijkse ondervraging een formele bekentenis en werd afgelopen zaterdag het land uit gezet. Over het lot van zijn twee medewerkers tast hij in het duister.

POLITIEKE DRUK

Amnesty zegt dat er bitter weinig is wat de buitenwereld voor hen kan doen. De organisatie mag het land niet in en de regering negeert oproepen om bijvoorbeeld gevangenen beter te behandelen. Politieke en diplomatieke druk van Nederland en andere westerse landen kunnen nog enige invloed hebben al zal het weinig zijn, aldus Amnesty.

Amnesty deelt zorg over medewerkers Van der Bijl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.