Spoorwegpolitie Utrecht pakt fotograaf op

UTRECHT - In Utrecht heeft een freelance-fotograaf twee uur vastgezeten, omdat hij foto's maakte op het plein voor station Utrecht CS. De journalist, Emiel Elgersma, had in eerste instantie geweigerd een identiteitsbewijs te tonen aan de spoorwegpolitie.
De agenten hadden hem aangesproken, omdat hij foto's stond te nemen van mensen die het station uit kwamen. Elgersma zou daarmee voor overlast hebben gezorgd. Volgens de spoorwegpolitie is het niet toegestaan om daar te fotograferen. Elgersma bestrijdt dat, omdat hij zich tijdens zijn werk op de openbare weg bevond.
Toen Elgersma zijn ID-kaart niet wilde tonen hield de politie hem aan en sloot hem twee uur lang op. Inmiddels is hij weer vrij. De 26-jarige fotograaf heeft aangegeven dat hij de boete die volgt zal aanvechten.

VEILIGHEIDSRISICO

In een persverklaring schrijft het Korps Landelijke Politie Diensten dat een station een zogenoemd veiligheidsrisicogebied is. "Als mensen foto's maken zonder daarvoor een verklaring te hebben en opvliegerig reageren is het vorderen van een identiteitsbewijs gerechtvaardigd," aldus het persbericht.
Journalistenvakbond NVJ noemt het voorval "een typisch geval van overreactie van de politie." GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft Kamervragen aangekondigd. Het Openbaar Ministerie noemt de aanhouding terecht.
Voor journalisten geldt volgens de NS het recht van vrije nieuwsgaring op de meeste publiek toegankelijke delen van het station. Foto's of video's maken van reizigers of NS-medewerkers is ook geen probleem, maar die afbeeldingen publiceren mag volgens de NS niet zomaar zonder toestemming.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.