Megastallen in hele provincie Utrecht

UTRECHT - De komst van megastallen naar de Provincie Utrecht is een stap dichterbij gekomen. Dat blijkt uit een Landbouwvisie waar de Provinciale Staten het maandagavond over eens werden.
Op dit moment mogen veeverblijven 1,5 hectare groot zijn. In de nieuwe Landbouwvisie, die nog niet officieel beleid vormt, zouden grotere verblijven mogelijk zijn.
Boeren die zo'n grote stal willen, moeten wel voldoen aan strenge eisen op het gebied van diervriendelijkheid, invloed op het milieu en volksgezondheid. Bovendien moet de stal in het landschap passen. Als aan die eisen is voldaan, mag een bedrijf uitbreiden. Op dit moment mag dat nog niet.
Volgens Milieudefensie is sprake van megastallen die slecht zijn voor dieren en het milieu. Een woordvoerster van de provincie spreekt dat tegen. In de plannen zou geen sprake zijn van het soort megastal die nu in Brabant en Limburg staat. De strenge eisen waaraan een boer voor uitbreiding moet voldoen, zouden dat tegenhouden.
Milieudefensie is niet de enige die zich tegen de megastallen keert. De meeste oppositiepartijen zijn ook geen voorstander van de landbouwplannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.