Raad praat over nieuwe bieb met filmhuis

UTRECHT - Na jaren plannen maken en rechtszaken voeren over een nieuwe bibliotheek op het Smakkelaarsveld bij Utrecht CS, is vandaag de gemeenteraad aan zet. Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66 hebben al gezegd voor de komst van het gebouw te stemmen.
De zogeheten Bieb++ moet een multifunctioneel gebouw worden, met de centrale bibliotheek, de filmzalen van 't Hoogt, 150 woningen en veel parkeerplekken. Het Utrechts Centrum voor de Kunsten zou ook een plek krijgen, maar die organisatie past niet in het gebouw en blijft op het Domplein.
Controversieel is de komst van de bioscoopzalen in de nieuwe Bieb. Het Artplex, zoals de zalen moeten gaan heten, zou niet-commerciële films moeten gaan vertonen, zoals 't Hoogt nu al doet. De nieuwe bioscoop wordt toegejuicht door het Nederlands Film Festival, dat graag meer zalen in de stad Utrecht wil. Het NFF vindt een luisterend oor bij de PvdA en GroenLinks.

ONDERNEMER

Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, is minder enthousiast. Hij zegt dat de komst van het Artplex het einde betekent van zijn onderneming. Hij vreest dat 't Hoogt alleen uit de kosten kan komen als ze toch commercieel interessante films gaat vertonen.
Stelling vindt de VVD aan zijn kant, die de komst van een 'gemeentebioscoop' niet ziet zitten. "De gemeente gaat geen woningen verhuren, waarom dan wel een Artplex?"
Volgens D66 is die vraag nog niet aan de orde. "Er wordt vandaag besloten over de komst van zo'n gebouw. De precieze invulling volgt later". De partij hoopt dat het college een cultureel ondernemer vindt, die het Artplex wil exploiteren. Volgens de VVD regelt de gemeente alles en neemt de stad daarmee een te groot financieel risico.
De SP vindt de Bieb++ een te groot risico voor de stad en wil dat het gebouw er voorlopig niet komt. Ook Stadspartij Leefbaar Utrecht vindt het financieel risico van het gebouw veel te hoog.
De komst van de bieb leidde al tot rechtszaken. Zo wist architect Rapp+Rapp uit Rotterdam pas na een gang naar de rechter de opdracht voor de bouw van de Bieb++ in de wacht te slepen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.