Geen extra onderzoek fatale filefuik A2

REGIO - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat geen onderzoek doen naar het fatale ongeluk met de filefuik op de A2. De Rijksrecherche onderzoekt het incident al en de raad ziet geen extra taak voor zichzelf weggelegd.
De nabestaanden van de 35-jarige Maastrichtenaar die bij het incident bij Vinkeveen om het leven kwam, hadden de raad daarom gevraagd. Ze wantrouwen het onderzoek van de Rijksrecherche, omdat ze de politie deels verantwoordelijk houden voor het ongeluk met dodelijke afloop.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat de raad geen strafrechtelijk onderzoek doet, maar zich richt op het voorkomen van soortgelijke gevallen in de toekomst. De advocate van de nabestaanden vindt dat de raad wel degelijk een taak heeft om het filefuikdrama te onderzoek.

PROTOCOLLEN

De advocate wil weten of er bij de politie voldoende mensen zijn die verstand hebben van het creëren van een filefuik en of er protocollen voor zijn. Ze wil dit weekend proberen om de raad alsnog te over te halen om een onderzoek te openen.
De politie creëerde de file op 22 oktober om een benzinedief te kunnen pakken. Agenten hadden al geprobeerd om de man op andere manieren te stoppen, maar dat was niet gelukt. Ook bij de filefuik trapte de dief niet op de rem: hij reed in volle vaart in op de file. Daardoor kwam de Maastrichtenaar om het leven.
Ondanks de dodelijke afloop van de filefuik, zei staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie eerder al dat de politie door moeten kunnen gaan met het bewust veroorzaken van een file om criminelen te kunnen aanhouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.