Aleid Wolfsen overleeft motie van wantrouwen

UTRECHT - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft een motie van wantrouwen van de gemeenteraad overleefd. De motie werd ingediend tijdens het debat over de familie Nicolich.
Na een urenlang debat, dat donderdagavond begon, stemde een meerderheid in de raad de motie weg. Wel werd er een motie van ongenoegen aangenomen tegen het hele college, naar aanleiding van de gebrekkige informatievoorziening in de kwestie Nicolich.
SP, VVD en Leefbaar Utrecht wilden dat Wolfsen vrijdagochtend vroeg zijn functie zou neerleggen. De partijen zijn boos over het eenzijdige en onvoldoende informeren van de raad in de zaak rond de Romafamilie uit De Meern.
Vorig jaar overleefde Wolfsen een motie van afkeuring rond het weggepeste homostel in Leidsche Rijn. Het college had zelf ook niet alle feiten op een rijtje, volgens Wolfsen kwam dat door een gebrek aan goede afspraken met de politie.
Volgens de drie partijen was de burgemeester al sinds september 2010 op de hoogte van de gebeurtenissen rond de familie maar heeft hij verzuimd de gemeenteraad adequaat te informeren.
Eerder op de avond erkende wethouder Gilbert Isabella al dat de gemeente tekort is geschoten in de zaak van de huisvesting van het probleemgezin. Het was achteraf gezien ,,niet de slimste zet'' dat de gemeente de taak van de woningcorporatie heeft overgenomen, aldus Isabella.
Met die erkenning was de coalitie tevreden. Op een stem na stemde de gemeenteraad wel voor een motie van ongenoegen, ingediend door coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA samen met het CDA. Daarin werd
afkeuring gegeven aan de 'eenzijdige en onvoldoende' informatievoorziening en het gebrek aan regie en coördinatie.
De partijen eisen verder van het college dat het zich buitengewoon inspant om voor het gezin Nicolich samen met hulpinstanties en woningcorporaties een nieuwe woning te zoeken. Wethouder Isabella heeft toegezegd zich daarvoor hard te gaan maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.