Koningin Beatrix oogst lof bij EOD in Soesterberg

SOESTERBERG - Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag het nieuwe onderkomen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Soesterberg geopend. Het was haar eerste openbare optreden sinds haar zoon prins Johan-Friso in Oostenrijk onder een lawine terechtkwam.
Voorafgaand aan de opening sprak kolonel Marco Kathmann, commandant van de EOD. Hij betuigde zijn medeleven en sprak steun uit voor de "zorgwekkende gezondheidstoestand" van de prins. Na de openingshandeling en het onthullen van een plaquette kreeg de koningin een rondleiding door de nieuwe kazerne.
Commandant Kathmann zei na afloop dat hij niet aan de vorstin heeft kunnen merken dat ze een moeilijke tijd doormaakt. "De koningin was oprecht geïnteresseerd in het werk van de explosievenruimers."
De Sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg is vernoemd naar de man die als eerste Nederlandse explosievenopruimer omkwam op bevrijd Nederlands grondgebied. Sergeant-majoor Scheick voerde in 1945 bevel over de sectie die mijnen ruimde in Bergen op Zoom.
De EOD is verantwoordelijk voor de identificatie en ruiming van explosieven. De dienst krijgt ongeveer 2000 meldingen per jaar en heeft dagelijks drie tot vier ploegen paraat staan, zowel in Nederland als in
uitzendgebieden.
In totaal werken zo'n 220 mensen voor de EOD, onder wie ongeveer 90 explosieven ruimers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.