Stroomstoring in Nieuwegein voorbij

VREESWIJK - Alle huishoudens in Nieuwegein hebben weer stroom. Rond elf uur 's avonds waren alle klanten weer aangesloten op het regulier net, meldt Stedin.
Stap voor stap werd iedereen vrijdagavond weer aangesloten op het hoofdnet. Rond 22.30 uur waren er nog zo'n 600 huishoudens in het centrum zonder stroom. 's Ochtends waren dat er nog 17.000.
De storing begon donderdag rond 21.15 uur, toen de bliksem in een transformatorhuisje aan de Utrechthaven sloeg. Daardoor viel de elektriciteit uit in diverse wijken. Rond 0.30 uur verdween ook de spanning in andere delen van Nieuwegein en zat ongeveer 70 procent van de stad zonder stroom. Alleen de wijken Galecop, Blokhoeve en delen van Batau-Noord bleven gespaard.

REPARATIES

Het repareren van het netwerk heeft de hele dag geduurd. Volgens Stedin duurde het zo lang om de stroomvoorziening te herstellen, omdat het netwerk zeer ernstig en op meerdere plekken was beschadigd. Twee transformatorstations vielen volledig uit.
De mogelijke vondst van asbest vertraagde de werkzaamheden van Stedin bij één van de verwoeste stations. Medewerkers vreesden dat er asbest was vrijgekomen en sloegen alarm. Vrijdagmiddag bleek uit onderzoek dat dit niet het geval was en kon het werk worden voortgezet.

NOODAGGREGATEN

In de loop van vrijdagmorgen werden in de stad noodaggregaten geplaatst, onder meer bij zorgcentra. Tijdens een persconferentie die de gemeente en Steden vrijdagmiddag gaven, zei burgemeester Backhuijs dat kwetsbare groepen in Nieuwegein geen gevaar hebben gelopen door de stroomuitval.
De grote stroomstoring in Nieuwegein heeft wel voor een zorgelijke situatie in de Chicagoflat gezorgd. Een nierdialysepatiënt die op de dertiende verdieping woont, moest door de brandweer naar beneden worden gehaald omdat de lift niet werkte. Ook zaten de bewoners zonder drinkwater.
Het Antonius Ziekenhuis zat donderdagavond kort zonder stroom. De noodvoorziening kwam snel op gang, waarna de situatie weer onder controle was. Backhuijs riep Nieuwegeiners op om elkaar zoveel mogelijk te helpen.

POLITIE

De politie surveilleerde extra in de wijken waar de stroom was uitgevallen. De hulpdiensten gingen soepeler om met telefoontjes van mensen die hulp nodig hebben en het alarmnummer 1-1-2 belden.
Het mobiele telefoonnetwerk raakte vrijdag korte tijd overbelast, doordat een aantal masten was uitgevallen. Dit leidde niet tot grootschalige onbereikbaarheid. Het vaste telefoonnet was stabiel.
Stedin laat weten dat particulieren die langer dan vier uur zonder elektriciteit zitten, automatisch worden gecompenseerd. Bedrijven moeten bij hun eigen verzekering te rade gaan en kunnen contact opnemen met Stedin.

Persconferentie Nieuwegein en Stedin (13 uur)
Interview burgemeester Backhuijs (18.05u)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.