Enorme granaat naar spoorwegmuseum in Utrecht

UTRECHT - Het Spoorwegmuseum in Utrecht krijgt volgend jaar weer een grote tentoonstelling met treinen uit binnen- en buitenland. 'Sporen naar het front' vertelt het verhaal van treinen in oorlogstijd. De bedoeling is dat er pantsertreinen en hospitaaltreinen uit heel Europa komen.
'Sporen naar het front' is onderdeel van de Vrede van Utrecht, die volgend jaar 300 jaar geleden is, en begint in maart 2013.
De komst van de trein veranderde oorlogsvoering radicaal. Veldslagen duurden niet langer enkele dagen, maar via het spoor konden eindeloos manschappen en materieel worden aangevoerd.

GUSTAV

Eén van de hoogtepunten van 'Sporen naar het front' is een granaat van de 'Schwerer Gustav'. Dat was het grootste spoorweggeschut ooit gebouwd. De 80 centimeter-granaat werd door de Britten na de Duitse capitulatie in 1945 in beslag genomen bij de beroemde Krupp-fabrieken. De granaat is bijna drie meter hoog en weegt zo'n 5000 kilo.
Twee jaar geleden had het Spoorwegmuseum ook een grote internationale expositie. Dat was 'Royal Class', met vorstelijke treintoestellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.