Kamerleden willen onderzoek naar gevangenis Nieuwegein

NIEUWEGEIN - Het CDA en GroenLinks willen een groot, onafhankelijk onderzoek naar de medische zorg in de gevangenis van Nieuwegein. Na een sterfgeval vorig jaar is de penitentiaire inrichting deze week opnieuw in opspraak geraakt, onder meer over de behandeling van aids-patiënt Peter.
Er zijn aanwijzingen dat de gezondheid van de gedetineerde sterk achteruit is gegaan tijdens zijn gevangenschap.
GroenLinks-kamerlid Linda Voortman wil nu de onderste steen boven. "Het verhaal van Peter is heel schokkend, als je hoort dat hij een half jaar lang niet de zorg heeft gekregen die hij nodig had. Zijn arts maakt gehakt van de kwaliteit van de behandeling die hij wel kreeg en bovendien is dit niet de eerste keer in Nieuwegein."

VOORLOPIG VRIJ

Peter is voorlopig vrij vanwege zijn zorgelijke medische toestand. Volgens zijn advocaat blijkt uit stukken van de apotheek dat medicijnen die hij nodig had niet zijn besteld. Een behandelend arts schreef aan de advocaat dat Peter een noodzakelijke operatie is onthouden.
Zes andere gedetineerden klagen tegen RTV Utrecht ook over de gebrekkige medische zorg.
De gevangenis in Nieuwegein zegt dat de klachten van Peter al zijn onderzocht door een medisch adviseur van Justitie. Volgens GroenLinks en het CDA moet er echter een onafhankelijk onderzoek komen. Overigens krijgt Peter binnenkort alsnog de operatie die hij nodig had.

"Misstanden penitentiaire inrichting Nieuwegein"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.