Asbestsaneerder in Kanaleneiland wekt onrust

UTRECHT - De aanwezigheid van asbestsaneerder Oskam in een flat aan de Stanleylaan in Kanaleneiland zorgde vandaag voor bezorgdheid bij een bewoner.
De man zag in het portiek van zijn flat vacuüm verpakte zakken liggen met het woord 'asbest' erop. Ook stond er een wagen van Oskam in de straat. Een medewerker van het bedrijf gaf volgens hem aan dat er asbest in de zakken zat, maar dat er geen reden was tot zorg.
Navraag leert dat woningcorporatie Portaal hechtgebonden asbest liet verwijderen uit een leegstaande flat die klaar werd gemaakt voor nieuwe bewoners. Een standaardprocedure, stelt Portaal. Daarom zijn bewoners ook niet op de hoogte gesteld van de sanering.
Hechtgebonden materialen zoals tegeltjes, vloeren, wanden en buizen bevatten veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten verankerd in het materiaal. Als deze materialen niet mechanisch worden bewerkt en blijven zitten, is het risico op inademing van de vezels erg klein.
Volgens Portaal zijn bewoners ervan op de hoogte dat er asbest in hun woning zit verwerkt.
In Kanaleneiland werden vorige maand 184 woningen van Mitros ontruimd nadat er asbest was vrijgekomen bij een renovatieflat aan de Stanleylaan, een andere flat dus dan waar Oskam vandaag bezig was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.