OM: Onvoldoende bewijs voor fraude BPA

AMERSFOORT - Justitie gaat de Burger Partij Amersfoort (BPA) niet vervolgen voor gesjoemel met fractiegeld. Uit het onderzoek naar de vermoedelijke fraude is onvoldoende bewijs naar voren gekomen. Het Openbaar Ministerie Utrecht heeft het onderzoek gesloten.
In maart 2011 deed burgemeester Bolsius aangifte na beschuldigingen van de BPA'ers Gerard van Vliet en Raphaël Smit aan het adres van partijoprichter Hans van Wegen. Er zou voor tienduizenden euro's aan fractiegeld (overheidsgeld) doorgesluisd zijn naar de partijkas. Het vermoeden was dat de gelden die bestemd waren voor ondersteuning van de raadsfractie en niet voor de partijkas, op een verkeerde manier waren aangewend.
De fractie betaalde facturen aan twee bedrijven, die op hun beurt weer schenkingen deden aan de partij. In het onderzoek zijn de administraties van de betrokken bedrijven en van de partij in beslag genomen en onderzocht. Daarnaast zijn betrokkenen gehoord.

ONVOLDOENDE BEWIJS

Hoewel met dit onderzoek niet alle vragen zijn beantwoord, heeft het onvoldoende bewijs voor een strafbaar feit opgeleverd. De transacties zijn vastgelegd in facturen en ook hebben de bedrijven diensten geleverd aan de partij.
Al met al komt de officier niet tot een verdenking tegen een van de betrokkenen en is er geen andere beslissing mogelijk dan geen verdere vervolging naar deze zaak in te stellen, stelt het OM. De aangifte van partijoprichter Van Wegen, tegen de fraudemelders Van Vliet en Smit, is geseponeerd.
De partij viel na de fraudemelding uiteen, een jaar na de verkiezingsoverwinning. De BPA is nu een eenmansfractie in handen van Van Wegen.

'VALSE NICHTEN'

"Het is overduidelijk dat deze twee valse nichten (Gerard van Vliet en Raphael Smit red.) hebben geprobeerd de BPA op te blazen en te beschadigen. Ze moeten zich diep en diep schamen", aldus fractievoorzitter Van Wegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.