Omroep Gelderland ontdekt vroege Mondriaan

AMERSFOORT - Bij opnames van het tv-programma Schatgraven van Omroep Gelderland is een onbekend werk van Piet Mondriaan opgedoken. De Amersfoortse kunstenaar maakte het schilderij in 1896 toen hij nog op de kunstacademie zat.
Het gaat om een portret van een jongetje van 5 jaar oud. Volgens de eigenaar van het werk is het afgebeelde jongetje zijn grootvader. De vader van de kleuter zou het als geschenk gekregen hebben van Mondriaan. Zij kenden elkaar en waren allebei aanhanger van de toenmalige Anti Revolutionaire Partij.
Volgens een taxateur van het tv-programma is het schilderij is zeker 40.000 euro waard. De eigenaar laat het schilderij voorlopig ergens veilig opslaan. De opnames die zondag zijn gemaakt, zijn in november bij Omroep Gelderland in het programma Schatgraven te zien.
Mondriaan werd in 1872 geboren in Amersfoort, waar hij nog altijd wordt geëerd. In zijn geboortehuis aan de Kortegracht 11 is tegenwoordig het Mondriaanhuis gevestigd. De schilder werd wereldberoemd door zijn latere abstracte werk van strakke lijnen en gekleurde vakken. In 2009 werd hij uitgeroepen tot de grootste Amersfoorter aller tijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.