Politie publiceert feiten over dood Rinie Mulder

UTRECHT - De politieagent die Utrechter Rinie Mulder neerschoot, had geen andere keus dan zijn vuurwapen te trekken. Dat zegt districtschef Johan van Renswoude van de politie Utrecht Stad. Mulder overleed in maart 2007 door een politiekogel en dat leidde tot langdurige onrust in zijn wijk Ondiep.
Het fatale schot werd gelost, omdat Mulder met een groot mes op de motoragent af kwam lopen. Van Renswoude noemt de gebeurtenis "een nachtmerrie", maar vindt dat de politieman correct heeft gehandeld. "In dit geval is door de agent volkomen juist gereageerd met een noodlottig gevolg dat niemand - en hij al helemaal niet - wilde. Toch was zijn beslissing juist."

ONJUIST EN SCHADELIJK

De Utrechtse politie ging zaterdagmorgen voor het eerst in het openbaar inhoudelijk in op de zaak. Aanleiding is een artikel in het AD, dat volgens de politie een onjuist en schadelijk beeld schetst.
De nabestaanden van Mulder zeiden vorige week in de krant dat er voldoende bewijs zou zijn dat de agent en het korps in Utrecht fouten hebben gemaakt. Het slachtoffer zou onder meer geen mes bij zich hebben gehad. Ze willen in een civiele procedure excuses en een schadevergoeding afdwingen.
Eerder wilde de politie niet reageren op vragen van de media, omdat de zaak tot voor kort onder de rechter was. Enkele maanden geleden rondde het Europese Hof de zaak af, door te oordelen dat het Openbaar Ministerie de betrokken agent terecht niet vervolgde.

FEITEN

In een persverklaring heeft de politie Utrecht de volgende feiten bekend gemaakt:
- In het onderzoek van de Rijksrecherche is vastgesteld dat Mulder met een mes van circa 30 cm op de motoragent afrende. Dit is niet alleen gezien door de agent die het schot heeft gelost, maar ook door zijn collega die zich op korte afstand van hem bevond, eveneens op de motor. Getuigen hebben Mulder kort voor de aanval met een mes zien lopen.
- De tweede agent zag Mulder met het geheven mes op zijn collega afrennen, trok ook zijn vuurwapen maar heeft dat niet meer hoeven gebruiken. Op de plaats van het incident werd het mes door andere politieagenten naast Mulder op de grond aangetroffen. Een van de agenten heeft dit mes een eindje weggetrapt omdat hij direct begon met het reanimeren van Mulder. Het mes is in beslag genomen en op dit mes is door het Nederlands Forensisch Instituut DNA van Mulder aangetroffen.
- De eerste motoragent zag Mulder met bebloed hoofd en scheldend over straat lopen. Hij meende dat Mulder hulp nodig had en stopte even verderop om zijn motor weg te zetten. Op dat moment was Mulder hem al rennend tot een afstand van ongeveer zes meter genaderd. Pas op dat moment zag hij de wijd opengesperde ogen en het hoog opgeheven mes in de rechterhand van Mulder.
- De agent heeft naar Mulder geschreeuwd te stoppen en het mes te laten vallen, zag dat Mulder niet reageerde. Hij trok zijn vuurwapen en loste - nog zittend op zijn motor en wegbuigend voor Mulder - een schot. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft op basis van sporen vastgesteld dat Mulder zich op dat moment op 50 centimeter tot 150 centimeter afstand van het vuurwapen bevond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.