Huisbaas Vloet half jaar de cel in

UTRECHT - De Utrechtse huisbaas Wim Vloet (77) is veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk voor zeven strafbare feiten. Ook moet hij drie maanden cel uitzitten die eerder voorwaardelijk waren opgelegd.
Vloet bedreigde onder meer enkele van zijn huurders, mishandelde een medewerker van de gemeente die toezicht hield op verbouwactiviteiten en maakte in een brief wethouder Isabella en gemeenteambtenaren uit voor 'Nazi-hufters'.
Ook verduisterde Vloet een brief aan een van zijn huurders. Volgens de rechtbank heeft de huisbaas laten zien geen respect te hebben voor de betreffende huurders, en ook niet voor de gemeenteambtenaren waarmee hij als eigenaar van diverse panden te maken heeft.
"Hij is denigrerend naar deze mensen en hij denkt dat het hem geoorloofd is alles tegen hen te zeggen. Op deze wijze voerde hij een terreur, of, zoals hij het zelf tijdens de zitting noemde, een oorlog. En dat terwijl de gemeenteambtenaren probeerden hun werk goed te doen en zijn huurders hoopten op een veilige woonomgeving."
Vloet is al eerder veroordeeld is en heeft zijn gedrag niet heeft willen veranderen. Ook ziet hij er niet de ernst van in, oordeelt de rechtbank. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij in de feiten die hem verweten worden niets strafbaars ziet. Volgens de rechtbank is er daarom geen ruimte meer voor een werkstraf of een boete. De rechtbank legde een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op, met het oog op het voorkomen van het plegen van nieuwe strafbare feiten door de verdachte.
De straf is lager dan de eis van zeven maanden, omdat de verdachte van één feit is vrijgesproken. Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf gelet op de leeftijd van verdachte een zwaar middel is en dat de opgelegde straf in een redelijke verhouding staat tot de ernst van de gepleegde feiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.